KuriózumAz orvosok szerint ilyen gyakran szükséges ágyneműt cserélni!

Az orvosok szerint ilyen gyakran szükséges ágyneműt cserélni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A legtöbb ember csak akkor cseréli le az ágyneműt, ha már úgy tűnik, hogy koszos, és ez általában 2-3 hetente szokott bekövetkezni. Sokkal hamarabb lesz koszos az ágynemű mielőtt már nyilvánvaló jeleket tapasztalnál rajta.

Talán nem is gondoltad eddig, hogy mennyi szennyeződést rejt magában egy ágynemű. Egy hét után már számtalan, olyan szabad szemmel láthatatlan élősködő telepszik meg a párnahuzaton, amely elhalt hámsejtekkel, bőrdarabkákkal táplálkozik.

Átlagosan napi 6-9 órát alszunk, ez idő alatt pedig bőven kapcsolatba kerülünk olyan baktériumokkal és mikrobákkal, melyek számára igencsak kedvező a test melege által kialakított környezet.

Joshua Zeichner dermatológus, a New York-i Mount Sinai Medical Center klinika kozmetikai kutatási osztályának igazgatója elárulja milyen gyakran érdemes lecserélni az ágyneműt.

“Az ágynemű tele van elhalt hámsejtekkel, bőrdarabkákkal, és így kiváló élőhely a különböző élőlények, és a poratkák számára is, melyek hatására pattanások, aknék és allergiás kiütések alakulhatnak ki. Az ágyneműt legalább hetente egyszer ki kell mosni, akkor is, ha esetleg úgy látjuk, hogy nem piszkos. Betegség esetén, vagy abban az esetben, ha valaki nem szokott minden este fürdeni, ajánlott még gyakrabban mosni az ágyneműt”. – mondja Zeichner.

Érdemes a címkén feltüntetett legmagasabb hőmérsékleten mosni az ágyneműt. Minél melegebb a víz, annál hatékonyabban elpusztítja a mikrobákat és az atkákat. Ha lehet, kerüljük a felesleges öblítők és balzsamok használatát, mivel ezek csak tovább fokozhatják a bőrirritációkat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek