A gyermek születésnapjának közeledtével egyes szülők annyira izgatottak, hogy már hónapokkal azelőtt elkezdik az előkészületeket. De vannak olyan anyukák és apukák is, akik inkább szívesebben elkerülik az ezzel járó költségeket, és nem rendeznek szülinapi zsúrt. A szakemberek szerint azonban ez a választás káros lehet a gyermek fejlődése tekintetében.

Dr. Jacqueline Woolley hangsúlyozza a születésnapok különleges megünneplésének fontosságát, úgy a gyerekek, mint a felnőttek esetében.

Dr. Woolley tanulmányt készített az öregedés és a születésnapok megünneplése közötti kapcsolatról, amelyet a Sage Journals-ban publikált. A kutatás céljából 99 amerikai, 3 és 5 év közötti gyermeket vizsgált. Az eljárás egyszerű volt, három tagot számláló kétéves gyerekekből álló csoportokra osztotta az alanyokat, akik mindannyian a hároméves szülinapjuk megünneplése előtt álltak.

A csoport első tagja részesült a szülinapi zsúrban, a második nem, a harmadik pedig két részből álló partiban részesült. A fiatal önkénteseket ezután felkérték, hogy mondják meg hányadik életévüket töltötték be.

Az eredmények azt mutatták, hogy sok kisgyerek, akiknek nem volt pazar rendezvényben része, kétévesnek vallotta magát. Azok, akik élvezték a számukra megrendezett partit, a hároméves, helyes választ adták, míg azok, akiknek két szakaszban tartottak rendezvényt, azt válaszolták, hogy négyévesek.

Így Dr. Wooley tesztje arra mutatott rá, hogy a kisgyermekek esetében a növekedés közvetlenül kapcsolódik a születésnapi partihoz, megértve ezáltal, hogy életüknek egy új szakasza kezdődik, azaz a gyermekek a szülinapi partit az érés és a növekedés „rituáléjának” tekintik.

Melyek az előnyök, ha a gyerek számára rendszeresen szülinapi zsúrt szervezünk?

Dr. Wooley azt tanácsolja a szülőknek, akik nem szerveznek gyermekeik számára partikat, hogy változtassanak ezen szokásukon, és vegyék fontolóra a következő pozitív következményeket, amelyek a születésnapi ünneplés után jelentkezhetnek:

– a gyermekeknek növekszik az önbecsülésük, szeretettnek és fontosnak érzik magukat a családban.

– növekszik a hovatartozás érzése és megtanulják, hogy a fontos eseményeket a szeretteikkel együtt ünneplik.

– a gyermekek társadalmi kapcsolatokat létesítenek, miután meghívják barátaikat, rokonaikat a születésnapi partijukra.

– olyan pozitív emlékeket szerezhetnek, amelyek egész életen át tartanak.

– megismerkednek az idő múlásával és saját növekedésük folyamatával.

Egyes szülők késztetést éreznek arra, hogy gyermekük születésnapját minél pazarabb és drágább módon megünnepeljék, ám Dr. Wooley rámutat arra, hogy ez teljesen felesleges pénzkidobást jelent.

A fent említett pozitív eredmények megjelenéséhez mindössze csak annyit kell tenni szülőkként, hogy kellő figyelmet szánjunk gyerekünkre, szeressük és bizonyos határokat betartva kényeztessük a kicsiket. Ehhez teljesen elegendő, ha a kis szülinapos süteményt meg ajándékot kap, és a szülők, nagyszülők és testvérek társaságában fújhatja el a szülinapi torta gyertyáinak lángját.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.