A pattogatott kukorica sok gyerek és felnőtt kedvence, és ez a sokféle ízzel kombinálható rágcsálnivaló valóban tökéletes lehet, ha egy kis nassolásra vágyunk. Bár ártalmatlannak tűnhet, kiderült, hogy a 4 év alatti gyerekekre óriási kockázatot jelenthet.

Az alábbiakból megtudhatod, miért tanácsolják a gyermekorvosok határozottan azt, hogy ne adjunk pattogatott kukoricát (és néhány más ételt) kisgyerekeknek.

A kukoricaszem veszélyes lehet a kisgyerekekre

Míg sok szülő tisztában van az elemek vagy a különböző játékok jelentette fulladásveszéllyel, az élelmiszerekkel kapcsolatos veszélyek még sokak számára ismeretlenek. 2019-ben a USA Today megosztott egy történetet, amelyet egy 3 gyerekes anyuka mesélt el, akinek 2 éves fiát kórházba kellett szállítani, miután popcornt evett a család többi tagjával.

A kisfiú félrenyelt egy szem kukoricát, de az enyhe fulladozás hamar elmúlt, így a szülők megnyugodtak, hogy a fiúnak sikerült lenyelnie a kukoricát. Később azonban a gyerek köhögni kezdett, és a láza is felment. A vizsgálat után az orvosok kiderítették, hogy a félrenyelt popcorn a fiú tüdejébe került, és ott gyulladást okozott. Eltávolították a kukoricát a gyerek tüdejéből, és így ennek a történetnek szerencsére jó vége lett. Az édesanya azonban azt akarta, hogy más szülők is tanuljanak a velük történetükből, ezért egy Facebook bejegyzésben mesélte el történetüket.

A gyermekorvosok nem javasolják, hogy pattogatott kukoricát és néhány más élelmiszert adjunk a 4 évnél kisebb gyerekeknek, és erről mindenkinek tudnia kellene.

Miért éppen a 4 éves kor a határ?

A szakértők szerint a gyerekeknél 4 éves korig a legnagyobb a fulladás veszélye. A gyerekek csak 4 éves kor után képesek megfelelően megrágni az ételeket, mivel ekkor már kinőnek az őrlőfogaik, és a rágási képességeik már elég jók ahhoz, hogy az ételt kisebb falatokban nyeljék le.

Ráadásul a kisebb gyerekek figyelme nagyon könnye elterelődik, ami szintén növeli a fulladás kockázatát. Ezért kell mindig felügyelni a kisgyerekeket evés közben. Ha evés közben sétálni, beszélni vagy nevetni kezdenek, esetleg túl gyorsan esznek, az szintén fulladáshoz vezethet.

Néhány más étel, amely veszélyes lehet a kisgyerekekre

A pattogatott kukorica nem az egyetlen olyan étel, amely fulladásveszélyt jelent a kisgyerekek számára. A gyermekorvosok szerint a pattogatott kukoricán kívül a következő ételeket nem szabad adni kisgyerekeknek:

  • virsli és hot dog;
  • keménycukorka;
  • diófélék és magvak;
  • nyers sárgarépa;
  • alma;
  • szőlő;
  • mogyoróvaj;
  • mályvacukor és rágógumi;

Ha nem vagy biztos abban, milyen ételt adhatsz biztonságosan a gyerekeidnek bizonyos életkorban, kérd ki egy gyermekorvos tanácsát.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.