Ezért nem jó, ha megölöd a lakásban tanyázó pókot.

A legtöbben, ha megpillantunk egy pókot a lakásban, azonnal nyúlunk a seprűért vagy egy cipőért, hogy lecsapjuk. Sokan egyenesen rettegnek a pókoktól, az arachnofóbia az egyik leggyakrabban előforduló fóbia a világon.

Feltételezések szerint mintegy 200 000 pókfaj élhet a Földön, közülük a legkisebb a 0,37 mm nagyságú Patu digua, a legnagyobb pedig a góliát madárpók vagy óriás tarantula (Theraphosa blondi), ennek testhossza elérheti a 12 centimétert, lábfesztávolsága pedig akár a 28 centimétert is.

Ezt már olvastad? Ezt jelenti, ha túl sokszor látsz pókot!

A pókok élettartama változó lehet, az óriás tarantula például 15-25 évet is élhet, de a legtöbb közönséges faj élettartama 1-2 között van.

Egy entomológus elmagyarázta, miért jobb, ha életben hagyjuk ezeket az állatokat az otthonunkban.

Matt Bertone, az Észak-Karolinai Állami Egyetem rovarkutatója 50 észak-karolinai otthont vizsgált meg, és minden otthonban talált pókokat.

A szakértő szerint a pókok fontos részét képezik a beltéri ökoszisztémáknak. A nyolclábú ragadozók a legyektől, a szúnyogokon át egészen a poloskákig minden rovart elfogyasztanak, ami véletlenül betéved a lakásba, tehát az olyan kártevőket is pusztítják, amik akár veszélyes betegségeket is terjeszthetnek.

Ezt már olvastad? Ezt jelenti, ha éjszaka pókkal álmodtál!

Bár a legtöbb póknak van mérge, ez nem elég erős ahhoz, hogy jelentős kárt tegyen az emberben, ráadásul azok a fajok, amikkel a lakásban találkozhatunk, nem veszélyesek, és harapásukkal át sem tudnak hatolni az emberi bőrön.

Bertone szerint tehát jobb, ha békén hagyjuk a pókokat, amiket a lakásban látunk, mert ezek az ízeltlábúak hozzájárulnak a tisztább és egészségesebb környezet fenntartásához.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.