HolotropikumEzért érezzük magunkat rosszul, ha kint 37 fok van, noha a test...

Ezért érezzük magunkat rosszul, ha kint 37 fok van, noha a test hőmérséklete is nagyjából ennyi!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nyári kánikulában a kinti hőmérséklet akár heteken keresztül is meghaladhatja a 37 Celsius fokot. Ezeknél az értékeknél a test nagyon kellemetlenül érzi magát, és különböző egészségügyi problémák léphetnek fel. Az orvosok azt tanácsolják, hogy amennyiben csak lehet, tartózkodjunk árnyékban, és hidratáljunk az optimális egészség megőrzése érdekében.

Az emberi test normál hőmérséklete 36,5 és 37,5 Celsius fok között van. Éppen ezért jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy miért érezzük rosszul magunkat, ha odakint 37 fokos időjárás uralkodik.

Az emberi test hőmérsékletét aktív folyamatok révén tartja fenn, és ennek nem szabad túlságosan eltérni a határértékektől.

“Ami a normál hőmérsékleti tartomány felett van, azt láznak nevezik, ez egy védekezési mechanizmus a fertőzések ellen” – mondja Vasi Rădulescu kardiológus.

“Ami a normál tartomány alatt van, azt hipotermiának nevezik, ez nem egy védekező mechanizmus, hanem inkább kóros állapot (a hypothalamus trauma vagy más betegségek) vagy a környezethez való alkalmazkodás képtelensége (nagyon alacsony hőmérséklet, amelyet nem lehet kompenzálni). A 40 Celsius fok feletti hipertermia akár végzetes is lehet. A hipotermiáról beszélünk 35 Celsius fok alatt. A testhőmérsékletnek az elfogadott normál értékek között kell maradnia” – írja a szakértő.

“Sejtjeink felelősek az energiatermelésért, hőt termelnek a mitokondriumokban, amelyet majd a termikus homeosztázisra használnak, vagyis igyekeznek fenntartani az állandó hőmérsékletet. Amikor a test 37 Celsius fokos, és a levegő is 37 fokos, hőcserére van szükség a felesleg megszüntetéséhez. A test hőmérsékletével megegyező környezeti hőmérsékleten nem veszítheti el a felesleges hőt, és emiatt túlhevültnek érezzük magunkat.”

A szakember azt is elmondja, hogy a hővesztés érdekében a szervezet olyan alkalmazkodási mechanizmusokat használ, mint például az izzadás vagy az értágulat: “Nem árt ismernünk néhány hasznos trükköt annak érdekében, hogy nagy kánikula esetén minél hatékonyabban le tudjuk hűteni saját magunkat.”

Az emberi test hőmérséklete 37 Celsius fok, ez az optimális érték, ami védelmet nyújt bizonyos baktériumok, vírusok és gombák ellen, és optimalizálja az anyagcserét. A szakértők szerint azonban egyáltalán nem probléma, ha ez az érték nem állandó.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek