Elolvasni egy receptet az elejétől a végéig ugyanolyan fontos, mint egy térképet megnézni mielőtt útnak indulunk.

tojasfeherje

A konyhában a legapróbb tévedés is befolyásolhatja a készülő étel milyenségét, ezért fontos, hogy minden a receptben foglalt részletre figyeljünk oda és tartsuk be az útmutatásokat a mixer megfelelő sebességétől kezdve a sütő hőmérsékletén át az összetevők pontos mennyiségéig.

Lássuk, milyen hibákat követünk el leggyakrabban a konyhában?

1. Nem állítjuk be a megfelelő hőmérsékletre a sütőt

Emiatt a készülő ételt elégetjük vagy nyersen marad. Ezt elkerülendő használjunk egy erre a célra alkalmas speciális hőmérőt, majd derítsük ki azt is, hogy hol vannak a sütő „forró pontjai”. Különösen a régebbi típusú sütőkre jellemző, hogy egyes területeken több hőt bocsátanak ki. Vegyünk egy tepsit és töltsük ki kenyérszeletekkel, majd tegyük be a sütőbe. Néhány perc után vegyük ki, és látni fogjuk, hogy melyik területek voltak azok, ahol erőteljesebb láng érte a kenyérszeleteket. Ha ez megvan, tudjuk, hogy a jövőben a sütő melyik részeitől kell megóvni az ételt.

2. Nem mérjük meg az összetevőket

Egy csésze liszt nem mindenki számára jelent ugyanakkora mennyiséget. Amikor így mérjük a lisztet, mindig kanalanként tegyük a csészébe a lisztet, majd egy késsel hozzuk szintbe, és soha ne nyomkodjuk.

3. Túlságosan teletömjük a lábost

A végeredmény pedig nem más, mint egy vizes és íztelen valami. A hozzávalók fövés közben vizet eresztenek, ezért győződjünk meg arról, hogy maradt hely a lábasban a gőznek is. Amikor sietünk, gyakran követjük el azt a hibát, hogy mindenfélét bezsúfolunk a lábasba, pedig egyszerűen megoldható a helyzet: használjunk két edényt.

4. Nem helyesen verjük fel a tojásfehérjét

A helyesen felvert tojásfehérje nem szabad habozzon, viszont a túlságosan felvert fehérje nem tesz jót a tésztának. A helyesen felvert tojásfehérjének tartása van, krémes és fényes. Ennek érdekében megfelelően kell szétválasztani a sárgájától, vigyázzunk arra, hogy egy kevés sárgája se kerüljön bele, hisz teljesen megváltoztathatja a receptet. Hagyjuk, hogy a fehérje pihenjen néhány percet szobahőmérsékleten, majd mixerrel alacsony sebességen kezdjük el keverni. Miután buborékos lesz, nagy sebességgel folytassuk a műveletet egészen addig, amíg meg nem keményedik. Amikor kivesszük a forgófejeket a tálból a habnak mereven kell állnia. Amennyiben túl sokáig végeztük a műveletet, a habot vágni lehet.

5. Túl gyakran forgatjuk a húst

Gyakran előfordul, hogy szaporán forgatjuk a serpenyőben, a lábasban a húsokat, ami azt eredményezi, hogy elveszítik az aromájukat. Legyünk türelmesebbek, és a végeredmény minket fog igazolni.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.