Kiegészítők, amelyek növelik a tüdőrák kockázatát.

Azoknál a férfiaknál, akik túl sok B6- és B12-vitamin-kiegészítőt szedtek, különösen a dohányosok esetében, nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata – állítja egy kedden közzétett új tanulmány – tájékoztat a Xinhua.

A B6 és B12 vitaminokat a gyógyszeripar népszerűsítette energetizáló hatásuk és a hatásukra történő anyagcsere javulás miatt. Akkor úgy gondolták, hogy ezek a kiegészítők csökkentik a rák kialakulásának kockázatát is.

A Journal of Clinical Oncology folyóiratban megjelent tanulmány azonban megállapította, hogy ezeknek a kiegészítőknek a használata pontosan az ellenkező hatást keltik, ha túl nagy adagban használják őket.

„Megállapítottuk, hogy azoknak a férfiaknál, akik nagy dózisú B6 és B12 vitamin kiegészítőket használtak 10 évig, jelentős volt a tüdőrák kialakulásának kockázata.” – mondta Theodore Brasky, az Ohio Állami Egyetem Rákkutató központjának tanulmányi vezetője.

“Minden olyan férfi, aki tíz évig nagy adagokban szedte ezeket a kiegészítőket, megduplázta a tüdőrák kialakulásának kockázatát, a dohányosok esetében pedig három-négyszer is nagyobb volt ez a kockázat.” – mondja Brasky.

Ezt a kockázatot nem azonosították a nők esetében, akik ugyancsak hosszú távon nagy dózisban szedték ezeket a vitaminokat.

A következtetéseket 77.000 beteg adatainak elemzése után fogalmazták meg, több mint egy évtized alatt.

A B6-vitamin ajánlott napi adagja férfiaknak csak 1,5 milligramm, a B12-vitamin esetében pedig kevesebb, mint 2,5 mikrogramm naponta.

„Ha megnézzük a vitaminos dobozokat, azt tapasztaljuk, hogy tablettánként adják el, amelyek adagja 5000 mikrogramm, ami jóval meghaladja az ajánlott napi adagot.” – mondja Brasky.

„Nagyon könnyű megszerezni a B-vitamin szükségletet a húsokból, a csicseriborsóból vagy gabonafélékből, ezért nincs szükség ilyen magas szintű kiegészítésre, és főleg nem ilyen hosszan tartó ideig.”

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.