HolotropikumEz a forradalmian új terápia helyreállítja a csontokat és az ízületeket

Ez a forradalmian új terápia helyreállítja a csontokat és az ízületeket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Napjainkban lehetőség van arra, hogy a csontok és az ízületek helyreállítása, egy forradalmian új és sokkal gyorsabb módszerrel történjen, gyógyszeres kezelés nélkül. Ez a terápia nem más, mint az új “Vampire Therapy PRP”, amelyet a gonartrózis kezelésére fejlesztettek ki.

De mi is az a gonatrozis? A térd artrózisának is nevezett gonartrózis egy degeneratív, leépülési folyamat, ami a térd ízületi szintjén megy végbe. Általánosan beszélve az artózisról elmondhatjuk, hogy ez a leggyakoribb ízületi betegség és tünetmentesen kezdődik az életünk második vagy harmadik évtizedében.

Ettől fogva folyamatosan fejlődik, és ha az ízület nincs ápolva, sőt, túl van terhelve, az artrózis egy adott pillanatban tünetivé válik, miközben megjelenik a fájdalom. A gonartrózis egyenlő mértékben érint férfiakat és nőket, azonban a betegség mégis hamarabb kezdődik a férfiaknál, valószínűleg munkájuk jellegzetessége és túlterhelésük miatt.

Mi történik a gonartróziskor?

A térd ízületeinek egyik legfontosabb alkotója a hyalin (üvegszerű) porc. Ez 95%-ban vízből és endomembrános csontosodásból, 5%-ban pedig porcszövetből áll. A térd ízületének normális működése során, amikor az ízületre nyomás gyakorlódik, a hyalin porc kiengedi azt a vizet, amit tartalmaz, az ízületek közötti részbe, valamint a szomszédos kapillárisokba, amikor pedig az a nyomás megszűnik, a hyalin porc visszaszívja magába azt a vizet, amit kiengedett, s ezennel magába szívja azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van.

Akkor, amikor egy adott pillanatban, az ízület nagyobb erőfeszítésnek van kitéve, mint amekkorát el tudna viselni (hosszú ideig történő lábon állás, túlzott gyaloglás, súlyos terhek hordozása a kezekben vagy a háton, esések, ütések, balesetek), megkezdődnek a degenerációs és leépülési folyamatok. Végül az történik, hogy szakadozások jelennek meg a hyalin porc felszínén, majd pedig a porc teljes elvesztése következik be az ízület bizonyos részeiben. Egyszerűen olyan zónák jelennek meg, ahol a csont teljesen szabaddá válik a hyalin porctól.

A betegség által módosított hyalin porcok darabjai letörnek és szabadon úszkálnak a térd ízületének belsejében, megjelenve az ún. „ízületközi egerek”, amelyek nagymértékben károsan érintik az ízület jó működését, nagy fájdalmakhoz, valamint az ízület mobilitásának csökkenéséhez vezetve, el egészen az ízület mozgáskorlátozásáig és megbénításáig.

A fentiekben bemutatott gonatrózis kezelésére fejlesztették ki a legújabb PRP módszert, mely, mint neve is mutatja egy trombocitákban gazdag kezelési mód. (Platelet Rich Plasma).

“A PRP-terápia csökkenti, vagy teljes mértékben mellőzi a fájdalom enyhítésére szolgáló fájdalomcsillapító készítmények számát. Ennek a regeneratív komplex eljárásnak, az a másik előnye, hogy más orvosi eljárásokkal párhuzamosan alkalmazható. A terápia előnye, hogy a megfelelő gyógyulási mechanizmus beindítását követően, az érintett szövetek gyorsabban regenerálódnak, a gyógyulási idő, valamint a fájdalomellen használt gyógyszerek mennyisége csökken, és nem utolsó sorban a lehetséges műtét kockázata is csökken. A beteg diagnózisától függően a 3-5 alkalma kezelés már nagyon jó eredményekhez vezethetnek” – magyarázza Cornel Brotac, szakember.”

A gyógyulás 3 szakaszban történik:

A gyulladásos állapot – közvetlenül a behatolás után jelentkezik és 72 órával később is fennállhat. Ez alatt az idő alatt a páciens fájdalmat érezhet a lokálisan fellépő gyulladás miatt.

Celluláris proliferáció – ez a gyógyulási folyamat második fázisa, mely nagyon fontos. Valójában ilyenkor már jelentősen megnőtt az új sejtek száma, amelyek aktív és fontos szerepet játszanak a regenerációban és a gyógyulásban.

A szövet átalakítása – ez a gyógyulás utolsó szakasza, mely tulajdonképpen az újonnan kialakult sejtek differenciálódását jelenti.

PRP-vel kezelhető betegségek:

A gonartrózis mellett számos más olyan állapot is fennáll, amelyet PRP-terápiával kezelhetünk, például:

  • izmok, szalagok és inak traumái;
  • osteoarthritis;
  • osteoarthritis;
  • tendinopátiák/tendinózis;

Ellenjavallatok:

Bár korlátozott mellékhatásokkal rendelkezik, a PRP terápia alkalmazása néhány esetben ellenjavallt:

  • trombocitopéniás állapotok;
  • rosszindulatú daganatok;

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek