KuriózumEz a 10 zseniális idézet Stephen Hawkingtól neked is segíteni fog, hogy...

Ez a 10 zseniális idézet Stephen Hawkingtól neked is segíteni fog, hogy merj nagyot álmodni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Stephen Hawking, a széles körben ismert tudós és korunk egyik legnagyobb gondolkodója 76 évesen halt meg.

Az elméleti fizikus, akit a kozmológia területén – azon belül is a fekete lyukak témájában – végzett kutatásai tettek híressé, egyszerre volt jövendőmondó és inspiráció. Hatalmas intelligenciáján kívül (amit nagyon szerényen kezelt, mivel szerinte aki az IQ-jával henceg, az egy vesztes), példaértékű volt rugalmassága és állhatatossága.

21 évesen amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS) diagnosztizálták. Mivel ez a betegség igen progresszív, Hawkingnak nem adtak sok időt orvosai. Ennek ellenére évtizedekig élt tovább, és noha mozgásképességét szinte teljesen elveszítette, speciális kerekesszékének köszönhetően továbbra is aktív maradhatott.

Hawking soha nem hagyta abba a munkát, folyamatosan írt az Univerzum természetéről és országról országra járva tartott előadásokat a lenyűgözött hallgatóságoknak.

“Annak ellenére, hogy sötét felhő burkolta a jövőmet” – vélekedett Hawking a diagnózisa kapcsán –, “meglepetésemre azt tapasztaltam, hogy jobban élvezem az életet most, mint előtte. A kutatásomban pedig előrelépést tettem.”

1988-ban jelent meg Hawking “Az idő rövid története” című könyve, amely a The Independent szerint nem csak azt a lehetetlennek tűnő feladatot teljesítette, hogy egyetlen kötetben írta le az idő és az űr teljes történetét, hanem mindezt még az átlagember számára közérthető nyelven is tette, nem csak ösztöndíjas kutatóknak címezve azt.

“Mégis, ha felfedezünk egy teljes elméletet, annak érthetőnek kell lennie mindenki számára, nem csak egy pár tudósnak.” – írta Hawking a könyve végén. “Így mindannyiunknak, filozófusoknak, tudósoknak és hétköznapi embereknek egyaránt részt kell tudnunk venni abban a beszélgetésben, amiben a létezésünkre és az Univerzum létezésére keressük a választ. Ha erre megtaláljuk a választ, az lenne az emberiség végső győzelme – mert akkor megismerhetjük Isten gondolatait. ”

Hawking szerepe és befolyása messze túlmutatott a tudomány határain. Egy kultúrszemély és hiteles válaszadó volt – nem csak kizárólag az Univerzum kapcsán, hanem az élet dolgait tekintve is.

“A célom egyszerű” – mondta Hawking egy munkája kapcsán – “Az, hogy teljesen megértsem az Univerzumot, hogy miért olyan, amilyen, és hogy egyáltalán miért létezik.”

Hawking mindannyiunk számára egy inspiráció marad.

A tudományos világ ikonikus alakját és hozzájárulását ehhez a mai világhoz néhány, általa megfogalmazott idézettel ünnepeljük mi is, amelyek arra emlékeztetnek minket, hogy mindig előre, mindig felfelé tekintsünk, és soha ne feledjük az emberséget, ami mindannyiunkban közös.

1. „Legyél kíváncsi. Bármennyire bonyolultnak is tűnjön az élet, mindig van valami, amit tehetsz és amiben sikeres lehetsz. Csak az számít, hogy ne add fel!”

2. „Az élet tragikus lenne, ha nem lenne vicces.”

3. „Az Univerzum nem lenne nagy dolog, ha nem adna otthont azoknak, akiket szeretsz.”

4. „Mi csak egy fejlett majomfaj vagyunk egy átlagos csillag kis bolygóján. De képesek vagyunk megérteni az Univerzumot. Ez tesz minket nagyon különlegessé.”

5. „Évmilliókig az emberiség úgy élt, mint az állatok. Aztán történt valami, ami szabadjára eresztette a képzelőerőnket. Megtanultunk beszélni és megtanultunk hallgatni. A beszéd lehetővé tette a gondolatok közlését, képessé téve ezzel az embereket, hogy együtt dolgozzanak a lehetetlen megalkotásán. Az emberiség legnagyobb vívmányai beszélgetés által valósultak meg, a legnagyobb bukásai pedig a kommunikáció hiánya miatt történtek. Ennek nem kell így lennie. Legnagyobb reményeink valósággá válhatnak a jövőben. A jelenleg rendelkezésünkre álló technikával a lehetőségek végtelenek. Csupán annyit kell tennünk, hogy kommunikáljunk egymással.”

6. „Az intelligencia nem más, mint a változáshoz való alkalmazkodás képessége.”

7. „Arra jöttem rá, hogy még azok az emberek is, akik azt vallják, minden sorsszerűen meg van írva ami ellen semmit nem tehetünk, még ők is szétnéznek, mielőtt az átjáróra lépnek.”

8. „A tudás legnagyobb ellensége nem a tudatlanság, hanem a tudás illúziója.”

9. „Az időutazás tudományos fantasztikumnak tűnt, de Einstein általános relativitás-elmélete enged annak a lehetőségnek, miszerint annyira meg tudnánk hajlítani a tér-időt, hogy úgy tudnánk kilőni egy rakétát, hogy az visszatérne, még mielőtt kilőttük. ”

10. „Íme a legfontosabb tanácsok, amelyeket a gyerekeimnek adtam. Egyik: ne felejts el felnézni a csillagokra, és nem pedig le a lábadra. Kettő: soha ne hagyd abba a munkát. A munka értelmet és célt ad az életnek, enélkül az üres lenne. Három: ha elég szerencsés vagy és rátalálsz a szerelemre, akkor soha ne dobd el magadtól.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek