KoktélEurópa első dohányosa 10 év börtönt kapott, mert "füstöt bocsájtott ki", boszorkánysággal...

Európa első dohányosa 10 év börtönt kapott, mert „füstöt bocsájtott ki”, boszorkánysággal vádolták

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Rodrigo de Jerez volt az első európai ember, aki dohányzás miatt vonult be a börtönbe, és így a történelembe! Ő is annak a hajónak a legénységéhez tartozott, amellyel Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát.

Amikor a felfedezésről visszatért a csapat, Rogrigot meglátták, hogy nyilvánosan “fújta a füstöt” Sevilla utcáin, és ezért börtönbüntetésre ítélték. 1492. október 12-én látott először Kolumbusz legénysége dohányleveleket. A San-Salvador-sziget őslakosai mutatták meg a dohányleveleket a telepeseknek, egy hihetetlenül értékes növénynek tartották akkor.

Először nem értették, hogy miről van szó, mit kell csinálni, és eldobták a kapott leveleket, majd Jerez és Luis de Torres megfigyelték, hogy az őslakosok hogyan szívják a dohányt, és megpróbálták leutánozni őket. Jerez később megtudta az őslakosoktól azt is, hogy a dohánylevelek nyugtató hatással rendelkeznek, és hozott magával egy adagot az öreg kontinensre.

Börtönbüntetés a dohányzás miatt

Amikor a 15. század végén Sevilla utcáin meglátták, hogy Jerez beszív valamit, majd füstöt fúj ki a száján és az orrán, börtönbe zárták. Rodrigo Jerezt inkvizícióért és boszorkányságért 10 év börtönre ítélték. Sátántól való ördögi cselekedetnek tekintették akkoriban, hogy az orrán és a száján füst jött ki.

Kezdetben az amerikai őslakosok szent növényként tekintettek a dohányra, majd később az egyház démonként tekintett rá. Csak a XX. században figyeltek fel arra a tényre, hogy a dohányzás függőséget okoz.

A dohányzás története Kr.e 5000-ig vezethető vissza, a világ különböző kultúráiban különböző feljegyzések megtalálhatóak róla. A dohányt több, mint 5000 éve termesztik az amerikai kontinensen, a perui és az ecuadori Andokból származik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek