Rodrigo de Jerez volt az első európai ember, aki dohányzás miatt vonult be a börtönbe, és így a történelembe! Ő is annak a hajónak a legénységéhez tartozott, amellyel Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát.

Amikor a felfedezésről visszatért a csapat, Rogrigot meglátták, hogy nyilvánosan “fújta a füstöt” Sevilla utcáin, és ezért börtönbüntetésre ítélték. 1492. október 12-én látott először Kolumbusz legénysége dohányleveleket. A San-Salvador-sziget őslakosai mutatták meg a dohányleveleket a telepeseknek, egy hihetetlenül értékes növénynek tartották akkor.

Először nem értették, hogy miről van szó, mit kell csinálni, és eldobták a kapott leveleket, majd Jerez és Luis de Torres megfigyelték, hogy az őslakosok hogyan szívják a dohányt, és megpróbálták leutánozni őket. Jerez később megtudta az őslakosoktól azt is, hogy a dohánylevelek nyugtató hatással rendelkeznek, és hozott magával egy adagot az öreg kontinensre.

Börtönbüntetés a dohányzás miatt

Amikor a 15. század végén Sevilla utcáin meglátták, hogy Jerez beszív valamit, majd füstöt fúj ki a száján és az orrán, börtönbe zárták. Rodrigo Jerezt inkvizícióért és boszorkányságért 10 év börtönre ítélték. Sátántól való ördögi cselekedetnek tekintették akkoriban, hogy az orrán és a száján füst jött ki.

Kezdetben az amerikai őslakosok szent növényként tekintettek a dohányra, majd később az egyház démonként tekintett rá. Csak a XX. században figyeltek fel arra a tényre, hogy a dohányzás függőséget okoz.

A dohányzás története Kr.e 5000-ig vezethető vissza, a világ különböző kultúráiban különböző feljegyzések megtalálhatóak róla. A dohányt több, mint 5000 éve termesztik az amerikai kontinensen, a perui és az ecuadori Andokból származik.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.