HolotropikumEttől földbe gyökeredzik a lábad! - Narkolepszia: egy fura betegség

Ettől földbe gyökeredzik a lábad! – Narkolepszia: egy fura betegség

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A narkolepszia egy különleges betegség, amely ritkán fordul elő és általában fiatalkorban 15 év körül kezdődik. A jellemző tünetegyüttes lassan alakul ki 20-25 éves korig.

A betegség az alvászavarok csoportjába tartozik és a normális alvás-ébrenlét periódusok felborulásával jár, ami rányomja a bélyegét a személy normális életvitelére.

Kialakulásával kapcsolatban csak feltételezések vannak, egyes szakemberek azt állítják, hogy a narkolepszia feltételezi egy speciális antigén HLA-DR2 jelenlétét.

narkolepszia

Mi történik az agy szintjén ?

A normális alvás során a felszínes és mély alvás váltakozik egymással , ezeket az agy elektromos aktivitásában mint REM és non-REM fázisként észlelik az agy vizsgálata során . A narkolepsziás betegek esetén egy olyan anormalitás alakul ki, amely által az agy nem tudja legátolni az elalvást és a betegben akaratlan alváskényszer alakul ki (sleep attack)

Mik a tünetei?

Első tünetként a gyakori nappali álmosságérzet jelentkezik, amely nem köthető fáradtsághoz. A narkolepsziás beteget egy erős alvás-támadás éri, amelynek nem tud ellenállni és elalszik akarata ellenére. Ezek az angol szakirodalomban „naps”-ként említett alvásrohamok kevesebb mint 15 percig tartanak, és nagyon pihentetők. A beteg felébred és folytatja megszokott aktivitását. Ez a külső szemlélőnek úgy tűnik mintha: „a beteg kiütötte volna magát”

A folyamat előrehaladtával újabb tünetek jelentkezhetnek.

A cataplexia egy olyan jellemző tünet amely a narkolepsziás betegek 7o-8o%-nál fordul elő,. Rövid, másodperces vagy percnyi időtartamú erős izomgyengeség vagy izombénulás lép fel, a tudat tiszta marad és miután a folyamat megszűnik a személy folytatja a normális aktivitását. Ez olyan érzés számára mintha „földbe gyökerezne a lába”.

Az ébredési paralízis egy újabb tipikus tünet lehet a narkolepsziásoknál, de az átlagpopuláció is beszámol róla 20 % arányban. Ez ébredés után rögtön jelentkezik amikor a személy ki akar kelni az ágyból, annak ellenére hogy teljesen éber és tiszta a tudata részleges vagy parciális bénulást érez és nem tud mozdulni. Általában kevesebb mint 1 percig tart.

A narkolepszia kezeletlen állapotban további súlyos tüneteket produkálhat: mint hallucinációk, azaz olyan képi látomások amelyek nem valósak. Ezek az alvászavarok jelentkezésétől számítva több év múlva jelentkezhetnek.

A narkolepszia az alvásszakértők és az elmegyógyászok hatáskörébe tartozik. A tünetek megszüntetéséért szakorvoshoz szükséges fordulni, aki segít gyógyszeres kezeléssel , terápiával hogy visszaálljon a normális napi ritmus.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek