HolotropikumÉszbontó: Ez történik a szervezeteddel, ha sok kólát iszol!

Észbontó: Ez történik a szervezeteddel, ha sok kólát iszol!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Világszerte az egyik legközkedveltebb ital a kóla, emberek millió fogyasztják étteremben, otthon, családi összejöveteleken, munkahelyen. A kávézás után az egyik legelterjedtebb közösségi szokás a kólázás, “igyunk meg egy kólát” – mondjuk gyakran rég nem látott ismerőseinknek. Mennyivel jobb lenne, ha inkább egy pohár vízre cserélnénk a kólát!

A kóla hihetetlenül sok negatív hatással rendelkezik. Ha rendszeresen fogyasztasz kólát, jobb, ha még idejében átgondolod a dolgot. Az alábbiakban megtudhatod, mi történik a szervezeteben miután megittad a kólát.

10 perc múlva – egy pohár kólában tíz teáskanálnyi cukor található. Elképzelni is rengeteg, nem, hogy meginni. Csupán azért nem lesz hányingered tőle, mert a kólában található foszforsav meggátolja az émelygést.

20 perc múlva – a szervezeted kezdi feldolgozni a rengeteg cukrot, és az egekig ugrik a cukorszinted. Ezután pedig a máj a cukrokat zsírrá alakítja át. Hosszútávon inzulinrezisztencia alakulhat ki, ez pedig a 2-es típusú cukorbetegség, és a szívbetegség egyik leggyakoribb kiváltó oka.

40 perc múlva – egy koffeindömping éri el a szervezeted, valósággal felpörögsz, a pupilláid kitágulnak. Megnő a vérnyomásod, és a máj az összes cukrot a véráramba pumpálja.

45 perc múlva – az agyban dopamin szabadul fel, a koffein erős serkentő hatással rendelkezik. Szinte ugyanaz a hatás, mintha kábítószer jutna a szervezetbe. Hihetetlenül energikus leszel.

60 perc után – beindul a kóla vizelethajtó hatása, csontrendszer legfontosabb alkotóelemei a magnézium, a kalcium és a cink ürülni kezd a szervezetből. Ingerlékeny és tompult leszel, ráadásul egy vízhiányos állapottal fogsz küzdeni.

Egy, a Harvard Egyetemen elvégzett kutatás szerint naponta egy doboz kóla elfogyasztása 20%-al növeli a szívproblémák kialakulásának esélyét. A rendszeres fogyasztás pedig elhízáshoz vezet, és állandó gyulladásos állapotot tart fenn a szervezetben.

Egy amerikai közvélemény-kutatás alapján kiderült, hogy a napi átlagos kólafogyasztás 2,6 pohár. A fentieket figyelembe véve ez már egy igen egészségtelen mennyiség.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek