Valahol mindannyian ugyanazt kutatjuk a földi életünk során – egy olyan személy társaságát keressük, akiben rálelhetünk a valódi lelki társunkra. Ám ez a keresgélés nem egy egyszerű folyamat, sőt megannyi hamis kapcsolaton kell keresztülmennünk ahhoz, hogy végül megtaláljuk ezt a tökéletes személyt.

A keresést akár egy utazásként is felfoghatjuk, amely során sok kettős érzést, csalódást, vagy valódi szerelemnek tűnő, ám hamis kapcsolatot kell átélnünk. És itt a dolog nyitja: meg kell tudnunk különböztetni a pillanatnyi fellángolást az igazi lelki szerelemtől. A feladat nem egyszerű, mivel az érzelmek sok esetben elvakíthatnak és azt a téves érzetet okozhatják, hogy végre a keresés végére értél, ám ez a személy csak egy újabb megálló az utazás során.

Szerencsére vannak jelek, amelyekből egyből megérezheted, hogy szó sincs igazi szerelemről, csupán az érzelmeid játszanak veled.

1. Folyamatos féltékenységet és birtoklásvágyat érzel a partnered iránt

Egy egészséges kapcsolatban a felek képesek kell legyenek arra, hogy feltételek nélkül megbízzanak egymásban. Ha úgy érzed, valamilyen oknál fogva mégsem tudsz őszintén megbízni a jelenlegi párodban, akkor az az egyik legnyilvánvalóbb jele az érzelmi függőségnek, és biztosra veheted, hogy szó sincs szerelemről.

2. Félsz attól, elveszíted az elfogadását

Egy szerető kapcsolatban mindenki 100%-ig fel meri vállalni a személyiségét, és nem próbál folyamatosan másnak tűnni csak azért, hogy a párjának a „szeretetét” elveszítse. Hidd el, ha rátalálsz az igazi párodra, minden olyan természetesnek fog tűnni, képes leszel teljes mértékig megnyílni előtte, felvállalva az összes hibáidat, és ő pedig minden hiányosságoddal együtt el fog fogadni úgy, ahogy vagy.

3. Megváltozol a szeretetéhség miatt

Szinte a kedvenc hobbidról is képes lennél lemondani, ha az a párodnak nem tetszik, csak azért, hogy imponálj neki. Ez pedig nem helyes! Nem szabad feladnod mindazt, ami vagy, egy olyan emberért, aki nem tud elfogadni a teljes valódban. Egy feltétlen szereteten alapuló kapcsolatban senkinek meg se fordul a fejében, hogy megváltoztassa a párját.

4. Megkérdőjeleződik a magabiztosságod

Ha folyamatos visszajelzésekre van szükséged a párodtól azzal kapcsolatban, hogy mindent jól csinálsz-e, akkor a kapcsolatotok inkább megszállottságnak nevezhető, mintsem szerelemnek. Persze, időnként mindenkinek szüksége van a dicséretre, de nem teheted ettől függővé magad. Önszeretet és önbecsülés nélkül nehéz biztos kapcsolatot kiépíteni.

5. Ugyanakkor te is folyton azon munkálkodsz, hogy őt is megváltoztasd

Nagyon rossz jel, ha folyamatosan a saját kényed-kedved szerint próbálod manipulálni a párod viselkedését. Ahogyan már említettük, az igazi szerelem kulcsa az egymás elfogadásában rejlik.

6. Találkozókat, programokat mondasz le a párod miatt vagy a párodért

Az érzelmi függőség egyik igen komoly jele az, ha lassacskán elkezdünk távolodni a külvilágtól és egyre kevesebb időt töltünk más emberekkel a párunkon kívül. A szerelem sosem követelheti meg azt, hogy barátságokról mondjunk le.

7. Folyamatosan megy az érzelmi zsarolás kettőtök között

Lehet, hogy egyszer-kétszer hasznos, meg izgalmas a szerelmi taktikázás, de egy egész kapcsolatot erre építeni felesleges. Manipulációnak, szerelmi üzérkedésnek nincs helye egy egészséges, szerető kapcsolatban.

8. Tulajdonképpen azért vagy vele, mert félsz egyedül lenni

Ha nem érzed jól magad vele, akkor miért vagy még mindig mellette? Hát azért, mert sajnos érzelmi függő lettél és félsz a magánytól és a vele járó bizonytalanságtól.

9. Már a kapcsolat elején sem tudod elképzelni az életedet nélküle

Úgy hiszem ahhoz, hogy valaki igazán nélkülözhetetlenné váljon az életedben, el kell teljen egy kis idő, ami alatt ez az érzés kialakulhat. Ha már az első nap után úgy érzed, képes volnál belepusztulni a hiányába, akkor csupán fellángolásról beszélhetünk.

10. Nélküle már nem is tudsz boldog lenni

A szerelmi kapcsolatokkal együtt járó eufória mámorító és jó dolog is egyben, de tudnotok kell külön-külön is létezni. Ez egy nagyon sarkalatos pontja a szerelmi kapcsolatoknak: ha a felek egyedül nem képesek a boldogságra, akkor ott valami nincs rendjén. Nem hagyhatjátok, hogy az egymás iránti függőségetek megbénítson a mindennapi életben.

Az érzelmi függőség igen komoly dolog, mert akár az egész életünk alakulására is kihathat, főleg, ha hosszabb ideig együtt maradunk egy olyan személlyel, akit szemmel láthatóan nem nekünk teremtett az Isten. Tartsd szem előtt az egészséges szerelmi kapcsolat alappillérjeit, és ha egy kicsit is felmerül benned, hogy a jelenlegi kapcsolatodból lépned kell, ne habozz, győzd le a függőséget!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.