Az erdélyi Brassó megyei Szászfehéregyháza a faerkélyes erődtemploma mellett arról is híres, hogy itt készítik a világ egyik legdrágább lekvárját, amelyből egy befőttesüveggel 365 euróba kerül.

dzsem

A Gherda Gherghiceanu által főzött dzsem három dolog miatt különleges: az íze, a speciális csomagolása, és azért, amit a vásárló kap a 800 gramm íz mellé. Ugyanis, aki vásárol a hírneves termékből az 5 tölgyfa tulajdonosa is lesz, a fák egy Szilágy megyei erdőben találhatók.

Az első hallásra szokatlan ajándékot az indokolja, hogy a lekvárok csomagolásául szolgáló tölgyfadobozt egy asztalos készíti, ezért a kivágott fákat pótolni kell. Eddig mintegy 2500 tölgyfacsemetét ültettek el az erdőben, és a vásárlók között számos romániai és külföldi közéleti személyiség, üzletember is megtalálható.

Gherda Gherghiceanu elmondta: hírneves lekvárjához maga szedi és válogatja a gyümölcsöt a szülőfaluját övező dombokról. Az egyedi íz eléréséhez epret, csipkebogyót, szilvát és almát használ, tartósítószert pedig nem tartalmaznak az elkészített termékek.

dzsem2

A lassú tűzön főzött lekvárba csupán egy kevés cukrot tesz, a tüzet pedig fával táplálja, így őrződnek meg a gyümölcsök aromái. A nő elmondta, almában mindig is hiányt szenvedett, ezért Segesvárról hozatott jonatán almát, de azoknak viszont nem volt olyan ízük, mint amilyen Szászfehéregyházán terem.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.