UtazásErdélyben készítik a világ egyik legdrágább lekvárját

Erdélyben készítik a világ egyik legdrágább lekvárját

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Az erdélyi Brassó megyei Szászfehéregyháza a faerkélyes erődtemploma mellett arról is híres, hogy itt készítik a világ egyik legdrágább lekvárját, amelyből egy befőttesüveggel 365 euróba kerül.

dzsem

A Gherda Gherghiceanu által főzött dzsem három dolog miatt különleges: az íze, a speciális csomagolása, és azért, amit a vásárló kap a 800 gramm íz mellé. Ugyanis, aki vásárol a hírneves termékből az 5 tölgyfa tulajdonosa is lesz, a fák egy Szilágy megyei erdőben találhatók.

Az első hallásra szokatlan ajándékot az indokolja, hogy a lekvárok csomagolásául szolgáló tölgyfadobozt egy asztalos készíti, ezért a kivágott fákat pótolni kell. Eddig mintegy 2500 tölgyfacsemetét ültettek el az erdőben, és a vásárlók között számos romániai és külföldi közéleti személyiség, üzletember is megtalálható.

Gherda Gherghiceanu elmondta: hírneves lekvárjához maga szedi és válogatja a gyümölcsöt a szülőfaluját övező dombokról. Az egyedi íz eléréséhez epret, csipkebogyót, szilvát és almát használ, tartósítószert pedig nem tartalmaznak az elkészített termékek.

dzsem2

A lassú tűzön főzött lekvárba csupán egy kevés cukrot tesz, a tüzet pedig fával táplálja, így őrződnek meg a gyümölcsök aromái. A nő elmondta, almában mindig is hiányt szenvedett, ezért Segesvárról hozatott jonatán almát, de azoknak viszont nem volt olyan ízük, mint amilyen Szászfehéregyházán terem.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek