HolotropikumEnnyi ideig marad a koronavírus a levegőben, ha valaki maszk nélkül beszél

Ennyi ideig marad a koronavírus a levegőben, ha valaki maszk nélkül beszél

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az orvosi kutatók szerint, a koronavírussal fertőzött nyálcseppek és részecskék, amelyeket az emberek beszélgetés közben a levegőbe juttatnak, több mint 8 percig képesek a levegőben maradni, ami megmagyarázza az új koronavírus rendkívüli fertőző képességét.

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek és a Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak új becslései kimutatták, hogy egy percig tartó hangos beszédidő alatt, egy fertőzött egyén, legalább 1000 koronavírus-tartalmú részecskét juttat a levegőbe. – jelenti a CNN.

A PNAS tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint, ezek a nyálcseppek több, mint nyolc percig maradnak a levegőben. A kutatások szerint elegendő egy egészséges embernek belélegezni ezeket a részecskéket, hogy megfertőződhessen az új koronavírussal.

Ezt már olvastad? Amerikai orvosok: a Covid-19 nemcsak a tüdőt vagy a légúti szerveket támadja meg

A kísérlet elvégzéséhez a kutatók arra kérték az embereket, hogy ismételjék meg egy stagnáló levegőjű környezetben az alábbi mondatot: „Maradj egészséges!” Azért erre a mondatra esett a választás, mert a „healthy” (egészséges), kifejezés „th” betűcsoportjának kiejtése nyálcseppeket generál.

A kutatók ezután lézer segítségével megfigyelték, mi történik ezekkel a nyálrészecskékkel, miután elhagyják a szájüreget. Ennek eredményeként a nagy cseppek összezsugorodtak és elpárologtak, de nyolc percig képesek voltak megmaradni a levegőben.

Az ilyen fertőzött részecskéknek az egészséges ember általi belégzése, a betegség terjedéséhez vezet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek