Monica Lewinsky neve nem ismeretlen azok számára, akik valamelyest figyelemmel követték az Amerikai Egyesült Államok politikai életét, hiszen az egykori aktivista hosszú évekig dolgozott a Fehér Házban, ám hírnevét mégis a Bill Clinton elnökkel folytatott viszonya miatt nyerte el.

Emlékszel még Monica Lewinskyre? Így fest 48 évesen és ennyit keres a hírnevéből!

Lewinsky élete azóta sokkal hétköznapibb és a botrány óta tudatosan hátrált ki a rivaldafényből. De azóta mi is történt Monicával? Hogyan lehet, hogy azóta is Amerika legértékesebb emberei között tartják számon?

De kezdjük is rögtön az elején.Monica Lewinsky 1973. július 23-án látta meg a napvilágot a kaliforniai San Franciscóban, apja onkológus és anyja szerző volt. Gyerekkorát Los Angelesben töltötte, ahol súlyos elhízása miatt sokáig önbizalmi problémái voltak.

„Nagyon érzékeny gyerek voltam, nem lehetett poénkodni velem” – árulta el a Guardiannak adott egyik interjújában. „Emlékszem, hogy ültem a szüleim ágyán és tanították, hogy hogyan kellene helyesen lereagálnom egy poént anélkül, hogy elsírnám magam.”

Monica lelki problémái olyannyira súlyos méreteket öltöttek, hogy sokszor pánikrohamai voltak, és iskolába menni is nagyon félt. Monica zsidó neveltetésben részesült és iskoláit is többnyire hasonló szellemiségű intézményekben végezte. 1991-ben viszont a Santa Monica College-ben folytatta tovább középfokú tanulmányait, ahol dráma tagozatra ment. Barátai úgy emlékeznek az akkori Monicára, mint egy „barátságos és igen lelkes” fiatal lányra. Felsőfokú diplomáját végül a pszichológia területén szerezte a Lewis & Clark College-ban.

Hogyan került közel Bill Clintonhoz?

Mivel Monica családja igencsak tehetősnek mondható, szerteágazó kapcsolataik révén a friss diplomás Monica rögtön a Fehér Házban kapott gyakornoki állást, és ezzel a sorsa meg is pecsételődött. Az akkor 22 éves Monica azonnal magára vonta az akkori elnök figyelmét, és onnantól már nem volt megállás, hiszen kettejük között izzott a levegő.

Mindaddig nem is volt baj, amíg a páros titokban tudta tartani viszonyukat, de 1998-ban minden kiderült és az egész világ róluk beszélt. Monica Lewinsky telefonbeszélgetéseit lehallgatták, és végül a bíróságon kellette felelnie a tetteiért.

Bill Clinton mindeközben váltig tagadta, hogy viszonya lett volna „azzal a nővel” ahogyan ő fogalmazott. Ám sajnos a sok kiszivárogtatott hanganyag akkora botrányt kavart, hogy Monica Lewinsky addigi élete fenekestől felfordult.

“1998 és 1999 között úgy éreztem, mintha az összes réteget lenyúzták volna a bőrömről, és mintha a földbe döngöltek volna. Rendkívül rettegtem és úgy éreztem, az egész világ megvet” – mondta.

A botrányt követő időszak

Monica Lewinsky neve többé már nem volt ismeretlen, így jó lépésnek bizonyult beállni egy hulladék újrahasznosító vállalat berkeibe, mint szóvivő. A folyamatos szereplések, interjúk és reklámok miatt pedig 2003-ban a Fox csatorna Mr. Personality címmel díjazta.

Monica tudatosan próbálta újraépíteni megtépázott imidzsét, ám a kegyetlen sajtó nagyon nehezen engedte csak, hogy újra levegőhöz jusson a sok lejárató felhangú cikkek közepette. Monica hamar belátta, hogy a tovább erőlteti a dolgot, akkor csak a kiégett celebek sorába állhat be, így úgy döntött, hogy visszaül az iskolapadba és tanul.

Ám sajnos ez sem bizonyult elég erőfeszítésnek ahhoz, hogy a rossz hírnevén bármit is javítson, így elköltözött Londonba, ahol anonimitását megőrizve sikerült a London School of Economics intézményben mesteri diplomát szereznie.

A kis sikerek ellenére, New Yorkba visszatérve újabb akadályokba ütközött, ugyanis egyszerűen nem talált munkahelyet magának. A legtöbb állásinterjúra el sem hívták a kétes múltja miatt, ahova meg elhívták, hogy végül mégis ott kötöttek ki, hogy nem tenne jót a cég hírnevének, ha őt felvennék.

„Néhány múltbéli döntésemre nem vagyok büszke, de arra igen is büszke vagyok, hogy kivé váltam.”

Monica Lewinsky az elmúlt néhány évben életét az online megalázások és bántások ellen folytatott küzdelemnek szentelte, és a TED Talk keretein belül többször is tartott előadást a cyberbullying jelenségéről.

Azóta a sorozatkészítésbe is belekóstolt, hiszen az American Crime Story már az ő közreműködésével forgott le, így neve egyre fényesebben csillog a produceri szakmában.

A Celebrity Net Worth adatai szerint Monica Lewinsky teljes értéke 1,5 millió dollárra tehető, így összességében lemondhatjuk, hogy Monica rendkívül szépen korrigálta a fiatalkori döntéseinek következményeit, hiszen mára már előadóként, aktivistaként és producerként is ismerősen cseng a neve.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.