HolotropikumElőször kaphatott tapintás érzésével rendelkező bionikus kart egy olasz nő

Először kaphatott tapintás érzésével rendelkező bionikus kart egy olasz nő

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Római tudósok mutatták be az első tapintás érzésével rendelkező bionikus kart, amit már nem csak laboratóriumi körülmények között lehet használni.

Először kaphatott tapintás érzésével rendelkező bionikus kart egy olasz nő

Almerina Mascarello, aki az igen értékes szerkezetet kapta, egy balesetben veszítette el a bal kézfejét még 25 évvel ezelőtt, elmondása szerint a bionikus kar segítségével olyan, mintha visszakapta volna azt.

2014-ben ugyanez a nemzetközi cég már létrehozott egy hasonló csúcstechnológiás kart, de szenzorjai és a technikai hátterének mérete miatt lehetetlen volt a labor területein kívül használni. Mára ezt a technológiát egy hátizsákméretűre kicsinyítették, így lehetővé téve a mobilitását.

A kar megalkotásába olasz, svájci és német mérnököket, neurológusokat, sebészeket, és robottechnikai specialistákat is bevontak.

De hogyan is működik?

A protéziskar szenzorjai információkat gyűjtve képesek megállapítani, hogy az adott tárgy puha vagy kemény. Ez az információ közvetlen összeköttetéssel a hátizsákméretű számítógép-vezérelt központba kerül, ami átalakítja olyan jelekké, amit az agy is képes megérteni. Ezek az átalakított jelek apró elektródák segítségével jutnak el Almerina agyához, melyek a felsőkar idegszálaihoz vannak kötve.

Tesztek során Almerina bekötött szemmel is képes volt megállapítani, hogy puha vagy épp kemény tárgyat tart a „kezében”.

„Spontán érzés, tisztára olyan, mintha a saját kezemmel fognám meg a dolgokat. Végre a nehéznek tűnő feladatokat is el tudom végezni, mint az öltözködés, cipőfelhúzás – tudom, jelentéktelen dolgoknak tűnnek, de ettől érzem magam teljesnek.”

Ennek ellenére rengeteg időnek kell eltelnie, hogy az intelligens robotkar jobb legyen, mint az emberi kar, viszont a csapat hiszi, hogy kitartó munka árán, még ezt is elérhetik.

Prof. Paolo Rossini idegsebész elmondta: „Ha egyszer megtanulod, hogyan is irányítsd a robotkart az agyad segítségével, sokkal komplexebb mozdulatokat is képes leszel elvégezni, mint egy normális emberi karral.”

Almerina hat hónapig élvezhette a bionikus kar előnyeit, viszont mivel még mindig csak egy prototípusról beszélünk, ezért már visszakerült a laboratóriumba. A csapat tervei szerint tovább csökkentik a technológiai rész méreteit, és így könnyebben piacra tudják majd dobni, amint kész lesznek Almerina is újra használatba veheti majd a továbbfejlesztett változatot.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek