HolotropikumElőhozhatók a születés és kisgyermekkor emlékfoszlányai? Ezért törlődik a kisbabák memóriája!

Előhozhatók a születés és kisgyermekkor emlékfoszlányai? Ezért törlődik a kisbabák memóriája!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Szeretnél visszaemlékezni csecsemő és kisgyermekkori emlékeidre? Nem lesz könnyű dolgod! A memóriából az emlékek nagy része kitörlődik ebből az időből, és csak foszlányok maradhatnak meg. Mégis léteznek olyan technikák, mint például a hipnózis, holotrópikus légzés, és egyes meditációs technikák, amelyek előhozhatják ezeket az emlékfoszlányokat.

cuki-baba

De lássuk, mit mond minderről a tudomány?

Egy kutatás eredménye úgy tűnik megtalálta a magyarázatot arra, amely évszázadok óta nagy kérdés az emberek számára.

Miért nem képesek a felnőttek visszaemlékezni a kora gyermekkor időszakára?

A gyermekek emléke az új idegsejtek születése által törlődik, bizonyítja egy rágcsálókon végzett idegtudományi kísérlet. Josselyn Sheena a szakember, (Hospital for Sick Children-Toronto) aki a kutatás egyik közreműködője azt állítja, hogy azok az új idegsejtek, amelyek kora gyermekkorban-nagyszámban képződnek azok megzavarják az előző idegsejtek hálózatainak működését illetve károsíthatják a benne őrzött információkat. Az új neuronok, mint pókháló hálózzák be a meglévő idegsejtek nyúlványait és rátevődnek azokra.

“Talán jobb is hogy egyes emlékek így kitörlődnek és azokra a dolgokra, amelyek nem igazán fontosak nem emlékszünk. A felejtés nem feltétlen egy rossz dolog“ – állítja Josselyn.

A hipocampus az emberi agyban az információ tároló, olyan mint egy számítógép tele információval mondja- Richard Morris az Edinburghi Egyetem idegkutatója. “A rendszer néha megáll és frissíti magát, belső nagytakarítást csinál. A neurogenézis talán ezzel magyarázható. Ez a hipocampusnál olyan mint egy tavaszi nagytakarítás.”

A kutatás eredményei új perspektívákat teremtenek az idegtudományokban. Régen azt hitték, hogy az új neuronok születése és gazdag kapcsolatai hozzájárulnak az új élmények rögzítéséhez, azonban most már tudják, legalább is az állatkísérleti modellek alapján hogy valójában ezeknek inkább a régi emlékek törléséhez van köze.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek