KuriózumElképesztő mértékben csökkent a légszennyezés Kínában, miután a koronavírus miatt leállt az...

Elképesztő mértékben csökkent a légszennyezés Kínában, miután a koronavírus miatt leállt az ipar

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A műhold felvételeken jól látszik, hogy a légszennyezés elképesztő mértékben csökkent Kínában, miután a koronavírus miatt leállt az ipar.

A közlekedésből és a különböző ipari és energiatermelő üzemekből származó nitrogén-dioxid (NO2) gáz kibocsátása mintegy 40%-kal csökkent Kína városai fölött, azok miatt az intézkedések és korlátozások miatt, amelyeket a koronavírus járvány megfékezése érdekében vezettek be – derül ki a csütörtökön kiadott műholdfelvételekből, amelyeket többek közt a Reuters is nyilvánosságra hozott.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által kiadott legfrissebb fotók átfogó képet nyújtanak a légszennyezésről januártól, amikor a hatóságok felszólították az állampolgárokat, hogy maradjanak otthon, és bezárták a gyárakat, egészen márciusig, amikor újra megkezdődött a termelés.

„Jelenleg mintegy 40%-kos csökkentést figyeltünk meg (a nitrogén-dioxid szintjében), a kínai városok felett, bár ezek csak durva becslések, mivel az időjárási körülmények hatását is figyelembe kell vennünk a légszennyezésben” – közölte egy nyilatkozatban Claus Zehner, a Copernicus Sentinel-5P műholdért felelős szakértő.

A szennyező anyagok kibocsátásának csökkenése egybeesett a kínai holdújév ünnepségeinek kezdetével, ilyenkor a kibocsátás szintje általában csökken, de a mostani hosszabb ideig tartott, miután a hatóságok intézkedéseket hoztak a vírus megfékezése érdekében.

Az Űrügynökség szerint a Copernicus légköri megfigyelő szolgálata a légkörben jelen lévő apró részecskék mennyiségének csökkenését is kimutatta – ezek szintén nagyban hozzájárulnak a légszennyezéshez – az elmúlt 3 évhez képest. A tanulmányok kimutatták, hogy ezen részecskék mennyisége körülbelül 20-30%-kal csökkent Kína számos tartományában.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek