GasztroÉlesztő nélkül maradtál? Eláruljuk, hogy készíthetsz otthon kovászt!

Élesztő nélkül maradtál? Eláruljuk, hogy készíthetsz otthon kovászt!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A koronavírus járvány miatt súlyos élesztő- és liszthiány alakult ki, hiszen az emberek úgy gondolták, hogy ha leáll az élet, akkor otthon kell megoldani a kenyérsütést.

Azonban ha nem szereztél be időben időben élesztőt, ne aggódj, mert van megoldás: elkészítheted te a saját élesztődet, igazából kovászodat, mert annak az elkészítési módját fogjuk leírni. Arra viszont fel kell készülnöd, hogy a következő recept alapján a kovászod 7 nap alatt fog elkészülni, azaz türelmesnek kell lenned.

Hozzávalók:

  • egy 800 grammos, tetőfedővel rendelkező befőttes üveg;
  • konyhai mérleg;
  • langyos, szénsavmentes asztali víz;
  • fehér búzaliszt;
  • rozsliszt;

Elkészítés:

1. nap

Először is mérd le üresen a befőttes üveget, és jegyezd le egy kis füzetbe. Ezután egy tálba keverj össze 100 gramm rozslisztet, 150 gramm langyos vizet, amelynek hőmérséklete kb. 30 Celsius fok kell legyen. Majd ezt a masszát tedd bele a befőttes üvegbe, és tedd rá a tetejét, de ne csavard be. Hagyd így állni 24 órát szobahőmérsékleten.

2. nap

Vegyél ki 30 grammot az előző nap elkészített tésztából, majd szórj erre rá 50 gramm rozslisztet, 50 gramm búzalisztet és 115 gramm langyos vizet, majd hagyd állni 24 órát.

3. nap

Ugyanazt az eljárást kell megismételned, mint a 2. napon: a 70 gramm alapmasszára rá kell szórj egy új adagot, aminek szintén 50 gramm rozslisztből, 50 gramm búzalisztből és 115 gramm langyos vízből kell állnia.

4. nap

Ezen a napon is ugyanazt kell tenned, mint az előző két nap, csak annyi különbséggel, hogy a 115 gramm langyos víz helyett 100 grammot használsz.

5. nap

Ismételd meg ugyanazt az eljárást, amit a 4. napon végeztél.

6. nap

Ezen a napon a 70 gramm kezdő kovászból csak 50 grammot kell megtartanod, majd szórj erre rá 50 gramm rozslisztet, 50 gramm búzalisztet és 100 gramm langyos vizet.

7. nap

Ez az utolsó nap, amikor ki kell dobnod a kovászból, mégpedig annyit, hogy 25 gramm maradjon, amire szinte rá kell majd szórj rá 50 gramm rozslisztet, 50 gramm búzalisztet és 100 gramm langyos vizet. Így marad a kovászod aktív, de minden nap “táplálnod kell”, ezért ugyanabban az időben hozzá kell adnod a rozslisztet, a búzalisztet és a vizet a 6. napon említett mennyiségeket betartva.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek