KuriózumEgyre több felnőtt választja a gyermekmentes életet, és valószínűleg nem is fogják...

Egyre több felnőtt választja a gyermekmentes életet, és valószínűleg nem is fogják meggondolni magukat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy új tanulmány szerint, amelynek szerzői a Michigan State University (MSU) kutatói, Zarchary Neal szociológus és Jennifer Watling Neal kutatópszichológus, Michigan államban minden ötödik felnőttnek nincs gyereke, és a közeljövőben nem is tervezi a családalapítást.

„Becsléseink szerint a michigani felnőttek 21,64 százaléka gyerekmentes” – írta Zarchary Neal a Twitteren. A tanulmány szerzői azt tűzték ki célul, hogy felmérjék, hány amerikai felnőtt dönt a gyermekmentes élet mellett, mikor hozzák meg ezt a döntést, és mennyiben ragaszkodnak hozzá hosszútávon.

Az eredmények értelmében a gyermektelen felnőttek demográfiailag a népesség jelentős részét képezhetik, és a múltban jelentősen alulbecsülhették a számukat. A szerzők szerint ez az alulbecslés annak tudható be, hogy korábbi tanulmányok csak a nőkre összpontosítottak, vagy olyan adatokra támaszkodtak, amelyek nem reprezentatívak a szélesebb népességre. A korábbi felmérések például nagyrészt termékenységen alapultak, és ezek nagyjából 2 és 9 százalék közé helyezték a gyermektelenség előfordulását.

A kutatók arra jutottak, hogy a 40 év alatti nőknél különösen gyakori volt a gyerekmentesség aránya – a fogamzásképes korú nők 30 százaléka döntött úgy, hogy nem akar gyereket, és nem egyszerűen csak bizonytalan volt a gyerekvállalással kapcsolatban.

„Azok közül a nők közül, akik tinédzserként, vagy huszonévesen úgy döntöttek, hogy nem akarnak gyereket, és ma átlagosan 40 évesek, soknak még mindig nincs gyereke” – mondta Watling Neal. „És nem, a nők nem gondolják meg magukat.”

A tanulmányban szereplő gyermektelen nők nagy része közel két évtizede kitart a döntése mellett.

Neal szerint abban az esetben, ha ezek a számok országszerte megegyeznek, férfiak és nők esetében egyaránt, az azt jelentheti, hogy 50-60 millió amerikai állampolgárról lehet szó, aki a gyerekmentes életmód mellett döntött.

A tanulmány 2021 szeptemberében 1500 Michiganben élő felnőtt adataira alapozott, és mivel Michigan állam a népszámlálási adatok szerint demográfiailag az USA teljes lakosságával összehasonlítható, így ezek a megfigyelések országos tendenciákat jelezhetnek.

A szerzők szerint az is problémát jelent, hogy az orvosok gyakran megtagadják a sebészeti beavatkozást azoktól, akik úgy döntenek, nem szeretnének gyereket, mert attól tartanak, hogy később meggondolhatják magukat.

A felmérés arra is kíváncsi volt, hogy éreznek egymás iránt a szülők, és azok a felnőttek, akik nem vállalnak gyereket, és feltárt némi feszültséget a két csoport között. A felmérés résztvevőinek egy 0-tól 100-ig terjedő skálán kellett meghatározniuk, mennyi „melegséget” éreznek a másik csoport tagjai iránt.

Az eredmények szerint a gyerekmentes felnőttek ugyanannyira kedvelik a szülőket, mint más, hozzájuk hasonlóan gyerek nélküli felnőttet. De, míg a szülők alapvetően körülbelül ugyanakkora mértékben kedvelték a gyerek nélküli felnőtteket, mint azok őket, más szülőkkel erősebb közösséget éreztek.

A tanulmány írói szerint azoknak a felnőtteknek a csoportja, akik nem vállalnak gyereket, egyértelműen növekvő, az amerikai politikusok mégis figyelmen kívül hagyják az igényeiket, és inkább a családosok támogatására összpontosítanak. A kutatók azt remélik, hogy a gyerekmentes életmód elterjedése jobb reprezentációt eredményez, ami csökkentheti a negatív sztereotípiákat, egyértelművé téve, hogy a gyerekmentesség választása valójában meglehetősen gyakori.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek