Daniel Kish 13 hónapos kora óta vak, de szerencsére pozitívan állt a fogyatékosságához, és teljes mértékben megpróbált alkalmazkodni a helyzethez. Mostanra úgy érzi, eljött az ideje, hogy lerombolja a vakokkal kapcsolatos évszázados előítéleteket, és igyekszik bebizonyítani, hogy így is lehet teljes életet élni.

Önálló, szabadon mozog, kerékpározik és aktívan tölti az idejét. Elmondása szerint mindez azért lehetséges, mert megtanult a fülével “látni”.

Danielt szülei nem akadályozták meg egyetlen próbálkozásában sem, sőt, támogatták és biztatták, nem kezelték úgy, mintha fogyatékos lenne. Élhetett volna a vakok egyszerű, hétköznapi életét, aki beletörődik és belekeseredik abba, hogy nem mehet ki egyedül az utcára, vagy hogy soha életében nem fogja tudni, milyen érzés biciklizni.

Danielben azonban fel sem merült ez a lehetőség, hiszen ő tudta, hogy teljes és csodálatos életet fog élni. Nem akadályként tekintett a nehézségekre, hanem olyan kihívásként, amit teljesíteni kell. Úgy gondolta, hogy vannak az életben nagyon nagy kihívások, de semmi sem lehetetlen.

Daniel egy olyan dolgot próbált ki, ami a látó emberek számára teljességgel elképzelhetetlen, hiszen olyan nincs, hogy egy vak biciklizzen. Tudta, hogy az életben nincsenek lehetetlenek, és akárcsak a denevérek, ő is a visszhang alapján tájékozódott. Megtanult a fülével “látni”. Ezen képessége miatt sokan Batmanként emlegetik.

Daniel a visszhang tulajdonságait mélyebben az egyetemi tanulmányai alatt tanulmányozta, ahol két mesteri fokozatos diplomára is szert tett. Idővel azt is feltalálta, hogyan lehet más nemlátó emberek számára megtanítani ezt a fajta navigációs készséget. Boldog és szabad életet élt, és egyáltalán nem értett egyet a vak emberek számára felállított korlátozásokkal, le akarta dönteni a róluk kialakított előítéleteket.

Miután megalapította a World Access for Blind (WAFTB) szervezetet, már több, mint 7.000 embernek tudott segítséget nyújtani a világ minden tájáról. Daniel munkájának köszönhetően számos tanulmány készült az echolokációról, vagyis a visszhang alapján való tájékozódásról. Daniel egy olyan vizsgálatban vett részt vett, melyben az agyát MRI segítségével vizsgálták, hogy felismerjék azokat a részeket, amelyek a visszhangból származó információk feldolgozásában vesznek részt.

Daniel Kish az első teljesen vak ember a világon, aki megtanult kerékpáron közlekedni, ő az, aki megtette a lehetetlent. Ő egy igazi példakép, aki bebizonyította, hogy hittel és akarattal a világon bármit el lehet érni.

Forrás: Wikipedia

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.