HolotropikumEgy újfajta vérvizsgálat négy évvel a tünetek megjelenése előtt kimutatta a rákot!

Egy újfajta vérvizsgálat négy évvel a tünetek megjelenése előtt kimutatta a rákot!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Kínai kutatók egy olyan újfajta vérvizsgálatot fejlesztettek ki, amely segítségével már az első tünetek megjelenése előtt jóval hamarabb kimutatható a szervezetben a rákos megbetegedés.

Ez azt jelenti, hogy a PanSeer nevű nem invazív teszt 95%-os bizonyossággal kimutatja a kórt már a betegség megjelenése előtt. Olyan személyeknél alkalmazták, akiknek semmilyen tünetük nem volt, de a később diagnózis alátámasztotta a rák megjelenését – írja a The Guardian.

“A vérvétel alapján a DNS-ből ötféle ráktípust lehet kimutatni már négy évvel a tényleges diagnózis előtt” – számolt be a kutatócsoport a Nature Communications szaklapba.

Ugyanakkor azt is kifejtették, hogy a teszt nem jelzi előre a rákot, hanem olyan rákos elváltozásokat észlel, amelyek még nem produkálnak tüneteket.

A „folyékony biopsziának” is nevezett vizsgálat sok kutató figyelmét felkeltette, mivel nem invazív, sebejtés nélküli módszert kínálnak a betegek elemzésére.

Nem ez az első kutatás, amely a vérből mutatja ki a rákos elváltozásokat, azonban a szakértők kifejtették, hogy azért különleges ez a módszer, mert ismét bebizonyosodott, hogy a betegség kimutatható, még mielőtt a beteg bármilyen tünetet produkálna.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a PanSeer vérvizsgálat a már diagnosztizált résztvevők 88%-ánál, és az olyan résztvevőknél, akiknél még nem diagnosztizáltak daganatot, de a későbbiekben beigazolódott, 95%-ánál eredményes volt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek