HolotropikumEgy új eljárásnak köszönhetően tudósok 2 hónap alatt növesztettek ki új fogakat

Egy új eljárásnak köszönhetően tudósok 2 hónap alatt növesztettek ki új fogakat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A felnőttek több, mint egynegyede, mire betölti a 74. életévét, elveszíti az összes fogát. Ijesztő lehet ez az adat, de a világon nagyon sokan élnek saját fog nélkül, de olyanok is millióan vannak, akiknek nincs lehetőségük mesterséges fogpótlásra.

Az implantátumhoz nem mindig alkalmazkodik megfelelően az állkapocs, így akár számos kellemetlenséggel járhat ez a fogpótlási eljárás. Egy új technika segítségével azonban akár 9 hét alatt új fogai nőhetnek ki a páciensnek, saját őssejtjei felhasználása által.

A Columbia Egyetem kutatói egy forradalmian új fogpótlási eljárást fejlesztettek ki, reményeik szerint az elvesztett fog helyén őssejtek segítségével egy teljesen új fog nőhet majd ki.

A kutatást egyelőre csak állatokon végezték, 22 patkányt vontak be a kísérletbe, melynek eredményeképpen a beültetett őssejtek hatására 9 hét múlva új fogszerkezet jött létre a tesztalanyokban. Egy természetesebb folyamatot dolgoztak ki, ahol a gyógyulási idő is rendkívül lecsökken, hiszen magát az eljárást részben a szervezetnek a regenerációs képességére is építették, és emellett pedig olyan szövetek alakulnak ki ismét, melyek életünk végéig elkísérnek minket.

A kutatók remélik, hogy ezzel a módszerrel sikerül egy olyan eljárást kifejleszteniük, mely segítségével sokkal tartósabb, és egészségesebb fogakat hozhatnak létre. És az is nagyon fontos szempont, hogy reményeik szerint talán egy olyan módszert tudnak kifejleszteni, amit azok is megengedhetnek maguknak, akik eddig nem tudtak rendszeresen áldozni a drága fogászati kezelésekre.

Az egyetemen kérelmet nyújtottak be az eljárás szabadalmaztatására vonatkozóan, jelenleg a partnercégek felkutatása zajlik, hogy az eljárást minél hamarabb át lehessen ültetni a gyakorlatba.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek