Biztosan te is ismered a “kevesebb néha több” mondást, és ez az örökérvényű igazság a túlzásba vitt higiénia esetében is igaz.

Néhány hónappal ezelőtt egy orvos azzal hívta fel a figyelmet magára, amikor a nyilvánosság előtt bejelentette, hogy öt éve nem használt szappant. Arra figyelmeztet, hogy a tisztaság iránti megszállottság károsítja a mikrobiomot, amely valójában gondoskodik az egészségünkről. James Hablin orvos, a Yale közegészségügyi oktatója és a “Tiszta: A bőr új tudománya” című, saját tapasztalaton alapuló könyv szerzője.

A civilizáció kezdete óta léteznek bizonyos higiénés rituálék. Míg a muzulmánok és a hinduk jól kifejlesztett tisztálkodási rituálékat alkalmaztak, az európai keresztények azt gondolták, hogy a fürdőzés növeli a megbetegedés esélyét a Miazma-elméletnek köszönhetően. Régen úgy gondolták, hogy a kolera terjedését például a levegőben lévő „miasma”, kórokozókkal teli rossz levegő okozza. Évszázadokon keresztül a vászoning gyakori cseréje, nem pedig a szappan és a víz használata jelentette a tisztaságot. Ebben a korszakban sok keresztény egész életében csak egyszer fürdött, mégpedig a megkeresztelkedésekor.

Dr. Hablin ezen elmélet és életmód gyakorlatba ültetése következtében írta meg fent említett könyvét a higiénia fontosságáról.

A szappan iránti megszállottság allergiát okozhat

Ha arra törekszünk, hogy megvédjük gyermekeinket a baktériumoktól, akaratlanul akár egész életen át tartó allergiákat is kialakíthatunk. Bőrünk az első védelmi vonal a betegségekkel szemben, és nagyon jól tudja, hogyan védje meg önmagát. A bőrünkön lévő élő szervezetek és baktériumok fontos munkát végeznek, azonban minél többet mossuk, annál fogékonyabbá válunk a különböző betolakodókra.

Az allergiát, szénanáthát, asztmát és ekcémát részben túl az antibakteriális szappan túlzott használata okozza. “A szappan kiszárítja a bőrt, eltávolítja azt a faggyút is, amelyen a mikrobák élnek”. (Hablin)

A bőrön található atkákat eredetileg 1841-ben fedezték fel, de csak 2014-ben használta a DNS-szekvenálást a hatásuk megértéséhez. Kiderült, hogy ezek a varázslók potenciálisan természetes hámlasztóként, tisztítóként működnek. Ha nincs elég belőlük a bőrfelszínen, akkor sokkal fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre.

1790-ben engedélyezték a történelem első szabadalmát egy szappant előállító hamufeldolgozási módszerre. Ez nem volt azonnali sláger; az egyensúly nem volt meg. A túl sok lúg sok égett bőrt eredményezett. Egy évszázad telt el, mire a vállalatok meggyőzték az amerikaiakat a rendszeres mosásról. A zseniális marketingnek köszönhetően a szappan elengedhetetlen kellék lett. A luxus közjóvá vált.

A marketingesek meggyőzték a nyilvánosságot arról, hogy sok mindenre van szükség. Amint Hamblin megfogalmazza: “A kapitalizmus semmit sem ad el annyira hatékonyan, mint státuszt.”

A szappanhasználatot azonban nem kell túlzásba vinni, mivel az antibiotikumokhoz hasonlóan a túlzott használat hatástalanná teszi a tisztítószert. Mielőtt megvásárolnánk egy antibakteriális szappant, olvassuk el a csomagoláson található apróbetűs részt, és rájövünk, hogy mi az, amivel nem akarjuk kezelni a bőrünket.

A lábszag a Bacillus subtilis-nak köszönhetően igen kellemetlen, de ez a baktérium erős gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Régen, amikor még nem lehetett cipőbe rejteni a lábat, és a szappan sem volt divatos, teljesen természetes volt az erőteljes lábszag. Akkoriban az emberiség harmóniában élt olyan védelmező mikrobákkal, amelyeket nem teljességgel kellemetlennek találunk.

Manapság a wellness- és bőrápolási ipar számos terméke sokkal károsabb, mint amennyire hasznos. A jó marketingnek köszönhetően azonban csak úgy érezzük “teljesnek” magunk, ha minél több higiéniai terméket használunk. Hamblin szerint sokkal egészségesebb lenne, ha a vállalatok ellentétes megközelítést alkalmaznának a bőrápolás és a higiénia tekintetében: a kevesebb több. Mivel ez soha nem fog millió dolláros bevételt produkálni, a márkaépítés jegyében továbbra is feláldozzuk az egészséget.

Végül Hamblin azt is megjegyzi, hogy nem a világjárvány a legjobb időszak arra, hogy kiiktassuk a szappant az életünkből, hiszen orvosként naponta ő maga is többször végzi ezt a rituálét.

Dr. James Hamblin egy tévéadásban bevallotta, 5 éve nem tusolt, szerinte nem kellene túlzásba vinni a szappan, sampon és dezodorok használatát, ő maga egyet sem használ.

Forrás: bigthink

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.