Egy nő saját immunrendszerének köszönhetően gyógyult ki a HIV-fertőzésből

Egy argentínai nő a világon bizonyítottan a második olyan személy, akinek saját immunrendszere győzte le a HIV-fertőzést.

A 30 éves nőnél először 2013-ban diagnosztizáltak HIV-fertőzést, “Esperanza-beteg”-ként emlegették, az esperanza spanyolul reményt jelent.

“Egészséges vagyok, nem kell többé gyógyszereket szednem, úgy élek, mintha mi sem történt volna” – mesélte a megbélyegzés miatt nevét nem vállaló nő.

Az Annals of Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint az eredmények reményt adnak annak a 38 millió embernek a világon, akik szintén HIV vírussal küzdenek. Ez az eset azt a feltételezést támasztja alá, hogy a vírus úgynevezett sterilizáló gyógyítása nyilvánvalóan lehetséges a természetes immunitás által.

“Ez valóban az emberi immunrendszer csodája” – mondta Dr. Xu Yu, a bostoni Ragon Intézet vírusimmunológusa, aki Dr. Natalia Lauferrel, a Buenos Aires-i INBIRS Intézet orvosával együttműködve tanulmányozta a fertőzött nő esetét.

A HIV-fertőzést rendkívül nehéz kiirtani a szervezetből, mert megfertőz bizonyos hosszú életű immunsejteket, amelyeket összefoglaló néven vírustárolónak neveznek, ezek csak nagyon nehezen reagálnak az antiretrovirális kezelésre.

Becslések szerint 200 HIV-fertőzöttből csupán 1-nek képes az immunrendszere valamilyen módon nagyon alacsony szintre nyomni a vírus replikációját antiretrovirális szerek nélkül.

A tanulmány szerzői szerint ezeknek az egyéneknek az immunrendszere a jelek szerint elpusztította a HIV-et tartalmazó sejteket, amelyek képesek a vírus életképes új másolatát előállítani. Csak azok a fertőzött sejtek maradtak meg, amelyekben a vírus genetikai kódja egyfajta genetikai holt zónába volt beillesztve, ezért nem voltak életképesek. Jelenleg a világon 64 olyan ember él, akinek szervezete képes kontrollálni a HIV-fertőzést.

Ennek a “csoportnak” a tagja a 67 éves kaliforniai Loreen Willenberg is, akinél 1992-ben diagnosztizáltak HIV-fertőzést, és akinek az immunrendszere láthatóan teljesen legyőzte a vírust. A tudósok több milliárd sejt szekvenálása után sem találtak a szervezetében ép vírusszekvenciákat.

Yu szerint a Willenberg-eset nagyon hasonló az Esperanza-beteg esetéhez. A virológus elmélete szerint ezeknek a nőknek mindegyike különösen erős T-ölősejtes válasszal reagált a vírusra.

Az Esperanza-beteg szervezete annyira regenerálódott, hogy 2020 márciusában HIV-negatív babának adott életet.

A HIV-vel diagnosztizált egyén általában akkor tekinthető funkcionálisan gyógyultnak, ha sejtjeiben megtartotta a vírus DNS-ét, amely potenciálisan életképes új vírusmásolatokat hozhat létre, de amelyeket valamilyen tartós erő mégis végtelenségig elnyomott antiretrovirális kezelés nélkül.

“Soha nem lehetünk 100 százalékosan biztosak abban, hogy egyáltalán nincs ép, működőképes vírus már sehol a testében” – mondta Yu az Esperanza-betegről.

Forrás: NBCNewsHa érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.