Carlo Acutis mindössze 15 éves volt, amikor 2006-ban meghalt leukémiában, és a katolikus egyház hamarosan akár szentté is avathatja.

Carlo Acutist október 10-én avatták boldoggá Assisi városában. A fiú, aki így most a szentté avatás küszöbére került, hívő katolikus volt, és a legfiatalabb a kortárs boldoggá avatottak sorában.

„Bizonyságtétele megmutatja a mai fiataloknak, hogy az igazi boldogság akkor érhető el, ha Istent helyezed első helyre, és segítesz embertársaidnak, különösen a legszegényebbeknek” – mondta Ferenc pápa az ünnepi misén.

Carlo Acutis 1991-ben, Londonban született, majd az olaszországi Milanóban élt szüleivel. Már egészen kiskorában mély vallásos hit jeleit mutatta. Édesanyja, Antonia Salazano, az olasz sajtónak elmondta, a fia már 3 éves korában kérte, hogy meglátogathassa a milánói templomokat, amelyek mellett elhaladtak, később pedig pénzt kezdett adni a szegény embereknek.

A számítógépek iránt rajongó fiatal fiú önszorgalomból megtanult programozni, és már általános iskolás korában létrehozott weboldalakat katolikus szervezetek számára, és egy olyan oldalt is, ahol a katolikus egyház által elismert csodákat katalogizálta.

Acutis most megtette az első lépést a szentté avatás útján, miután Ferenc pápa elismerte az első neki tulajdonított csodát. A Vatikán szerint ez 2013-ban történt, amikor egy 7 éves brazil kisfiú az ő mennyei közbenjárása révén gyógyult meg súlyos hasnyálmirigy betegségéből, miután megérintette Acutis egyik pólóját, és egy pap is imádkozott a kisfiú gyógyulásáért Acutishoz.

Carlo Acutis édesanyja azt mondta, már akkor biztos volt benne, hogy fia szent, amikor még életben volt.

“Meggyógyított egy rákos nőt azzal, hogy imádkozott a pompeji Madonnához.” – mondta az édesanya.

Ahhoz, hogy a fiút szentté avathassák, szükség van még egy második, a katolikus egyház által elismert csodára is. A szombati boldoggá avatási szertartáson több egyházi elöljáróság is dicsérte a fiú tetteit. Agostino Vallini bíboros szerint Acutis „átlagos, barátságos kamasz volt, aki az internetet az evangélium szolgálatában használta, hogy minél több emberhez eljuthasson.”

„Az internet nem csak az eszképizmus eszköze, hanem a párbeszéd, a tudás, a kölcsönös tisztelet területe is, egy olyan tér, amelyet felelősen kell használni, anélkül, hogy a rabszolgáivá válnánk.” – tette hozzá a bíboros.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.