HolotropikumEgy egyszerű vérvizsgálat felválthatja a rák és más súlyos betegségek kiderítésének fájdalmas...

Egy egyszerű vérvizsgálat felválthatja a rák és más súlyos betegségek kiderítésének fájdalmas eljárásait

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Izraeli kutatók egy csoportja kifejlesztett egy új módszert a kórképek széles skálájának korai diagnosztizálására, és eszerint akár a rák is kimutatható lehet egy egyszerű vérvizsgálattal. A tanulmányt a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói készítették.

Az új tesztet a rák, szív- és májbetegségek, gyulladások és immunproblémák vizsgálatára fejlesztették ki, annak érdekében, hogy ezzel válthassák fel a biopsziát, és más, invazív eljárásokat, számol be róla a Xinhua hírügynökség.

Amellett, hogy ezek a módszerek fájdalmasak lehetnek, a biopszia sok esetben nem is hatékony, mert nem mindig éri el a beteg sejteket, és néha csak a betegség késői szakaszában végzik el. A vérben lévő DNS-szegmensek elemzésén alapuló meglévő vizsgálati módszerek diagnosztizálják ugyan a betegség jelenlétét, de nem annak típusát, helyét és stádiumát.

A Nature Biotechnology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók kifejlesztettek egy nem invazív módszert, amely azonosíthatja a betegség vagy a tumor típusát, képes lokalizálni azt, és megállapítani annak stádiumát.

A módszer ugyanakkor a személyre szabott kezelés alkalmazásához is hozzájárulhat.

Az új módszer nemcsak a vérben lévő, az elhalt sejtekből származó DNS-t vizsgálja, hanem azonosítja az adott sejtek szövetét is, és az ezekben a sejtekben aktív géneket is. Mivel a módszer az elhalt sejtekben található összes aktív gént egyszerre észleli, a folyamatok és a betegségek széles skálája egyetlen vizsgálattal diagnosztizálható lehet.

„Ez a rutin vérvizsgálat gyakran elvégezhető, lehetővé téve az orvosok számára, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a betegség előrehaladását.” – mondják a kutatók.

Forrás: Digi24

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek