Egy csodaszép és tanulságos történet a megbocsátásról Buddha tolmácsolásában!

Buddha éppen egy fához dőlve ült, a tanítványaival beszélgetett, mikor odalépett hozzá egy ember, és szemen köpte.

Egy csodaszép és tanulságos történet a megbocsátásról Buddha tolmácsolásában!

Buddha letörölte az arcát, majd megkérdezte az ideges embert:

– És most mit szeretnél tenni a továbbiakban?

A férfi meglepődött Buddha reakcióján, mert nem gondolta, hogy ha valakit szembe köpnek, egy ilyen kérdést fog feltenni. Ahhoz volt szokva, hogy a cselekedete vagy dühöt, vagy félelmet vált ki másokból. De Buddha nem illett bele egyik kategóriába sem, láthatóan nem hatotta meg a dolog, nem úgy, mint a tanítványait. Ananda például így reagált:

– Ez az ember túllőtt a célon. Az ilyen viselkedést nem tolerálhatjuk. Meg kell büntetni, hiszen ha nem tesszük, mindenki azt hiszi, hogy bárkit szembe köphet.

Buddha így felelt:

– Nyugalom! Ő nem sértett meg, de te igen: Ő egy idegen ember, és lehet azt hallotta rólam, hogy gonosz, veszélyes ember vagyok, így egy téves kép alakult ki rólam a fejében. Ő nem engem köpött le, hanem a gondolatát, hiszen ez az ember nem köphetett le engem, mivel nem ismer. Én számára teljesen ismeretlen, idegen ember vagyok. Vannak olyan élethelyzetek, mikor azt érzed, hogy a nyelv, már nem elég, hanem cselekedned kell. Mikor dühös vagy és leköpsz valakit, akkor azzal hangot szeretnél adni a nemtetszésednek, tehát kommunikálsz. Ezért kérdeztem meg, hogy mit akar tenni a továbbiakban. Azonban ti, kedves tanítványaim, jobban megsértettetek, mint ez az idegen, mert ti ismertek, éveken keresztül velem éltetek, és mégis ekképp reagáltok.

A köpködős férfi hazament, de nem tudta kiverni a fejéből a történteket. Aludni sem tudott, mert még nem találkozott olyan emberrel, mint Buddha. A következő reggel visszatért, és Buddha lábai elé térdelt. Buddha odaszólt tanítványának:

– Nézd Ananda, ez az ember ismét eljött, és valamit akar mondani. Nézd, milyen zaklatott, tele van érzelmekkel.

A köpködős férfi így szólt:

– Kérlek, bocsáss meg amit tettem!

Buddha így válaszolt:

– Bocsássak meg? De én nem vagyok már azaz ember, akit a tegnap leköptél. A Gangesz folyó is tovább folyt azóta, már nem az a Gangesz, ami volt ezelőtt egy nappal. Ezért nem tudok megbocsátani, mert már nem az az ember vagyok, aki tegnap voltam, és te sem vagy már az. Ezért felejtsük el az egészet, gyere közelebb, és inkább beszélgessünk – fejtette ki bölcs gondolatát Buddha.

Ezt már olvastad? Ha Buddha lenne a pszichoterapeutád ezt a 15 tanácsot adná, hogy meggyógyuljon a lelked!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top