A mi kultúránkban a sírás egy nagyon szomorú, sőt, szégyenteljes dolog, vagyis leginkább nem ajánlott ezt a tevékenységet “végezni”, főleg nyilvánosan. Inkább tegyél úgy, mintha minden rendben lenne, akkor is, ha épp nincs rendben semmi, és fojtsd vissza, lehetőleg jó mélyre az érzéseidet. Így tartja az íratlan szabály, de valójában a sírás számos pozitív hatással rendelkezik.

A sírás 6 pozitív tulajdonsága!

1. Javítja a látást

Egy hosszú nap után, ha nem ittál eleget biztosan érezted már, hogy mennyire szomjas vagy. A szemek is ugyanúgy éreznek sokszor, éppen ezért elegendő vizet kell kapjanak, hogy hidratáltak maradjanak. A sírás segítségével hozzásegíted a szemet a hidratáláshoz, és közben javul a látás is. A sírás megtisztítja a szemeket a portól, szennyeződésektől. A könnyek egy lizozimnak nevezett antibakteriális szert tartalmaznak, amely megakadályozza a szemek megfertőződését.

2. Megtisztítja az orrjáratot

A könnycsatorna szoros kapcsolatban áll az orrjárattal, éppen ezért folyik az orr sírás közben. A sírás segítségével megtisztul az orrjárat a különböző szennyeződésektől.

3. A sírás segíti a csecsemőket az alvásban

A születés utáni pillanatban a csecsemő felsír, ezáltal megtisztul a száj-, és orrüreg, és a tüdő könnyebben alkalmazkodik az új világhoz.

Egy kutatás során kiderült, hogy, amikor a csecsemőt úgy fektették le, hogy sírt, sokkal jobban aludt éjszaka, nőtt az alvással töltött órák száma, és nyugodtabb volt. A sírás hatására a csecsemő megnyugszik.

4. Helyreállítja az érzelmi egyensúlyt

A kutatók szerint a sírás segíthet visszaállítani érzelmi egyensúlyt. Amikor félelmedben vagy boldogság miatt sírsz, utána sokkal kiegyensúlyozottabban fogod érezni magad. Nem hiába mondják, hogy sírd ki magad, és megnyugszol. A könnyek stresszhormonokat és más különböző toxinokat tartalmaznak, éppen ezért megtisztítja a szervezetet.

5. Elősegíti az alvást

Egy kiadós sírás után sokkal jobban érezzük magunkat, felszabadul a test a hormonoktól és méreganyagoktól, csökken a stresszszint, erősödik az immunrendszert, csökken a vérnyomás, de könnyebb lesz az elalvás is.

6. Enyhíti a fájdalmat

Azon kívül, hogy a sírás nyugtató hatású, a könnyek elősegítik az endorfinok és az oxitocin felszabadulását, éppen ezért hatására könnyebben elviseljük az érzelmi és a fizikai fájdalmat.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.