Az Amazonas-i törzsek szakértőjének halálát egy ismeretlen törzzsel való végzetes találkozás okozta. A brazil kormányszakértőt egy őserdei törzs nyílvesszője ölte meg.

Az elszigeteltségben élő törzs tagjai állítólag nem tudnak különbséget tenni a barát és ellenség között, így ösztönösen támadnak a feléjük közelítő ismeretlenre. A Rodonai nyugat-brazíliai államban található rezervátumban Rieli Franciscato egy ismeretlen törzzsel találkozott. Az egyik őslakos idegennek tekintette és egyből rálőtt nyilával.

Az 56 éves férfi egész életét az őslakosok megmentésének szentelte, a régi életformájuk fenntartása érdekében rezervátumok kialakítását támogatta. Az általa alapított környezet-, és jogvédő szervezet célja a természettel összhangban élő törzsek támogatása és értékes életmódjuk fenntartása. Franciscato halálához minden bizonnyal közrejátszott az is, hogy az őslakosok egyre nagyobb fenyegetettségnek vannak kitéve a favágók és aranybányászok miatt.

Paulo Ricardo Bressa rendőrtiszt a brazil O Globo napilapnak elmondta, hogy elkísérte Franciscato-t a Seringueiras egyik erősen konfliktusos területére, a 6-os vonalra.

“A nyomába mentünk, és amikor elértük a határt, a folyónál, Funai védett területénél egy táblát láttunk: “Ez egy Funai-rezervátum, ne lépjetek át”. – mondta a férfi.

Bressa elmondta, hogy Franciscato egy őslakos kíséretében, mögötte a rendőrökkel elkezdett felfelé mászni a domboldalon.

“Akkor már csak egy erősen süvítő nyíl hangját hallottam, amely mellkason ütötte. Egy nagyot kiáltott, kivette a nyilat a mellkasából, és visszaszaladt felénk. Körülbelül 50, 60 métert tudott futni, majd leesett. A csoport a rendőrautóhoz vitte és egyből a kórházba szállítottuk, de sajnos már nem élt, elvesztettük a barátunkat” – mondta Bressa.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.