Ebben a kihívásokkal teli időszakban az emberek hajlamosak a természethez fordulni, hogy pozitív megerősítést merítsenek belőle. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes rossz hír és aggodalom közepette, egészen csodálatos égi jelenségekben lehet részünk.

Júniusban két különleges égi jelenségre is sor kerül: 5-én félárnyékos holdfogyatkozás, 21-én pedig gyűrűs napfogyatkozás kápráztat el bennünket.

Ebben az évben összesen hat fogyatkozás lesz látható az égbolton, ezekből négy holdfogyatkozás, amelyek mind részlegesek lesznek, és két napfogyatkozás, a már említett gyűrűs napfogyatkozás júniusban, és egy teljes napfogyatkozás december 14-én.

A nap- és holdfogyatkozások talán a leglátványosabb természeti jelenségek. A holdfogyatkozás az a csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Napfogyatkozás során pedig a Hold a megfigyelő számára részben vagy egészen eltakarja a Napot.

A holdfogyatkozások körülbelül 35%-a félárnyékos (penumbrális), 30%-a részleges és 35%-a teljes. Ezeket szabad szemmel is biztonságosan megfigyelhetjük.

Félárnyékos holdfogyatkozás akkor fordul elő, amikor a Hold csak a Föld félárnyékát szeli át. Ez az égi jelenség általában kevésbé látványos.

A június 5-én bekövetkező félárnyékos holdfogyatkozás Ázsia, Európa, az Antarktisz, Afrika, Ausztrália és Dél-Amerika délnyugati részén lesz látható. A fogyatkozás kezdete: 19:45 (magyar idő szerint), csúcspontját (amikor a Hold a legmélyebben merül a félárnyékba, és a legjobban elhalványul): 21:25-kor éri el, és 23:01-kor ér véget.

Ebből azonban nem sokat láthatunk majd, mivel a holdkelte ideje Magyarország keleti határainál 20:11, Budapesten 20:23, nyugati részeken pedig 20:32, ez az időpont kb. 10 perccel napnyugta előtt lesz. Ráadásul a félárnyékos fogyatkozás most még a szokásosnál is gyengébb látványt nyújt, mivel nem is az egész korongot, hanem csak a Hold déli felét érinti a félárnyék, és amikor a fogyatkozás éppen eléri a csúcspontját, a Hold még csak 6-8 fokkal lesz a horizont felett.

A napfogyatkozás négyféle lehet: teljes, részleges, gyűrűs és hibrid. A NASA elmondása szerint napfogyatkozás körülbelül 18 havonta fordul elő, és ez tökéletes lehetőséget kínál a szakértőknek a napkorona (a Nap légkörének ritka és kiterjedt legkülső része) tanulmányozására.

Gyűrűs napfogyatkozás esetén a Hold korongja nem fedi el teljesen a napkorongot, mert a Hold éppen távolabb mozog a Földtől, ezért a napkorong széle, az úgynevezett „tűzgyűrű” végig látható marad. Június 21-én a jelenség Afrika bizonyos részein, Délkelet-Európa, Ázsia, Ausztrália északi részén, valamint a Csendes-óceán és az Indiai-óceán bizonyos részen lesz látható. Magyarországnak sajnos csak a déli részéről és mindössze részlegesen lesz megfigyelhető a hajnali órákban.

A jelenség csúcspontját 02:10-kor éri el (magyar idő szerint), és összesen kicsivel több, mint 3 órán át tart.

De ne feledjük, napfogyatkozást semmilyen körülmények között nem lehet szabad szemmel megfigyelni, akár részleges, akár teljes fogyatkozásról legyen szó.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.