Dr. Mihaela Bilic figyelmeztet, hogy a nagy mennyiségű gyümölcs fogyasztása akár káros is lehet a szervezet számára.

“A gyümölcsöt desszertként kell fogyasztani, és nem szabad túl sokat enni belőle. Ellenkező esetben úgy járhatunk, mint a sörivók, egy termetes pocakkal gazdagodhatunk a mértéktelen gyümölcsfogyasztás következtében” – mondja a híres román orvos.

Mivel a sejtjeink működéséhez nem szükséges a fruktóz, ezért a máj nehezen birkózik meg a lebontásukkal, és ráadásul a fruktóz ennek következtében zsírtartalékká alakul át. A gyümölcsöt csupán desszertként, és nem túl nagy mennyiségben ajánlott fogyasztani.

A nyári gyümölcsök közül a dinnye az, amivel nem lehet melléfogni, ha túl sokat eszünk belőle, viszont lassan jön a szőlőszezon, és ezzel igen óvatosan kell bánni.

“A megfelelő gyümölcsmennyiség az, ami elfér a tenyerünkben. Ugyanúgy kell mérni, mint a kenyeret. Ami ezen felül van, az már az egészségünk kárára megy” – mondta a szakember.

A gyümölcs nem egy alapélelmiszer, nem lehet vele a létfontosságú étkezéseket helyettesíteni. Ha túl sok gyümölcsöt eszünk, könnyen “sörhas” alakulhat ki, ami ugye hát nem nevezhető túl szépnek. A gyümölcsben lévő vitaminok és ásványi anyagoknak, mikrotápanyagoknak, nincs különösebben tápláló szerepük, viszont fontosak.

A dinnye is hizlal, csak kis mennyiségben szabad fogyasztani!

A máj mivel nem tudja megfelelően feldolgozni a fruktózt, ugyanaz a helyzet alakul ki, mint amikor valaki túl sok alkoholt fogyaszt, és beindul a zsírképződés. Csupán a glükózt tudja hasznosítani a szervezet. Éppen ezért kerülni kell nagy mennyiségben a dinnyefogyasztást, persze egy-két szelet még nem árt meg, de nem ajánlott napi rendszerességgel megenni egy dinnyét.

Szabad utat a zöldségeknek!

Bármikor, bármekkora mennyiségben lehet fogyasztani, nagyon sok vitamin és ásványi anyag van bennük, a fruktóz tartalmuk pedig elenyésző. A világ egyik legnagyobb csodái a zöldségek, ráadásul az antioxidáns tartalmuk is igen magas, ezért a rák elleni küzdelemben is fontos szerepük van – foglalja össze a táplálkozásszakértő.

A szőlő olyan, mintha bort innánk!

Bár lassan itt a szezonja, de csak mértékkel a szőlővel is, hiszen olyan hatása van egy bizonyos mennyiségen túl, mintha bort fogyasztanánk.

Forrás: Adevarul.ro

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.