KuriózumDiéták a sötét múltból

Diéták a sötét múltból

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tudomány mindig is egy folyamatosan fejlődő és változó eszköze és közege volt a gondolkodó embereknek, akik az ok-okozati összefüggések szerelmeseivé váltak. A rugalmas és nyitott elme kutat, értelmez, és néha bizony téved is…

Ma már csak nevetünk azokon a valamikor tudományosnak hitt módszereken, elméleteken, amik ha önmagukban butaságnak is tűnnek, mégiscsak hozzájárultak világunk jobbá alakításához, de nincs miért titkolni őket, és nincs amiért szégyenkezni sem. Lássunk a tudományos diéták világából néhány mókás módszert.

A valamikori középkorban az emberek nagy kanállal habzsolták az életet (mármint a módosabb emberek), és igazán szépnek az számított, aki szép nagyra nőtt. Példaként felhozhatnánk a molett női festményeket, és a hatalmas termettel megáldott lovagokat (állítólag Széchenyi István több, mint 2 méter magas volt, és méltán érdemelte meg a legnagyobb magyar címet). Ugyanakkor az emberi hiúság határtalan, és a fogyókúrázás nem ismer határokat, ha saját hiúságunk mormol legbelül.

Mi sem egyszerűbb

Thomas Short megfigyelte (1727), hogy a mocsarak környékén általában túlsúlyosabb emberek élnek, és levonta a következtetést, hogy aki meg szeretné őrizni daliás alakját, az egyszerűen költözzön távol bármiféle mocsártól.

Ennek mi lenne a mai megfelelője? Minél távolabb költözni a gyorsbüféktől és szupermarketektől? Van benne valami…

Lord Byron és az ecet

Byron romantikus alkat révén nem teketóriázott: teát, vizet, ecetet, tojást és sört fogyasztott felváltva, ami az egész bendő tartalmát csúnyát kiürítette egyetlen nap alatt. Csoda, ha karcsú és vonzó maradt?

Sylvester Graham és a (nem)szex

Az atya meg volt győződve róla, hogy aki húst fogyaszt, annak tisztátalan gondolatai támadnak, így az első hivatalos vegát tisztelhetjük személyében, valamint kevésbé meglepő módon a Graham keksz feltalálóját is egyben. Irtózhat valaki annyira a szextől, hogy inkább kekszet majszolgat?

Graham épp ott tévedett, ahol kellett. A szex ugyanis több kalóriát éget el, mint a prédikáció…

A király

Amíg alszol sem eszel. Elvis Presley erre esküdött, és képes volt napokra benyugtatózni magát, hogy vonzó alakját megőrizhesse. Ma már tudjuk, hogy se a sok alvás, se a kevés alvás nem tesz jót a szervezetnek, és azt is láthatjuk, hogy nem mindenki okos, aki király.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek