A D-vitaminra gyakran úgy gondolunk, mint egy olyan vitaminra, amely segít megelőzni a csontritkulást. De elfelejtjük, hogy a hiányának számos más következménye is lehet a nők egészségére nézve.

Íme, 4 betegség, melyeket a D-vitamin rendszeres használatával megakadályozhatunk!

1. A D-vitamin megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását

A D-vitamin több szinten részt vesz a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében: rugalmasan tartja az ereket, erősíti az artériákat és segít megelőzni a falaikon lévő kalcium-lerakódásokat.

Röviden, a D-vitamin megelőzi az érelmeszesedés (az erek degenerációjának egyik formája) két legfélelmetesebb velejáróját: a gyulladást és a meszesedést. A D-vitamin fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, és napjainkban egyre több nő szenved magas vérnyomásban a D-vitamin hiánya miatt.

2. A D-vitamin megakadályozza a sclerosis multiplex kialakulását

Tanulmányok kimutatták, hogy a sclerosis multiplex (a központi idegrendszer gyulladásos betegsége) gyakrabban fordul elő azoknál a népcsoportoknál, ahol alacsonyabb az ultraibolya sugárzás és a D-vitamin koncentráció. Ezek a tanulmányok cáfolják azt a hipotézist, mely szerint bőr D-vitamin termelése szelektíven szabályozná az immunrendszert, mely a maga során meggátolja ennek az autoimmun betegségnek a kialakulását.

A Neurology folyóiratban megjelent másik tanulmány arra mutat rá, hogy a terhes nők magas D-vitamin-szintje szintén megakadályozhatja a szklerózis multiplex kockázatát, úgy a kismamánál, mint a születendő gyermeknél.

3. A D-vitamin megakadályozza az emlőrák kialakulását

Az Inserm France tanulmánya szerint, a magas D-vitamin szinttel rendelkező nőknél, az emlőrák kialakulásának kockázata 25%-kal csökken. A Gustave Roussy Intézettel kapcsolatban álló kutatók szerint, azon nők esetében, akiknél a legmagasabb D-vitamin-szintet regisztrálták (azaz több, mint 27 µg/l) az emlőrák kockázatának kialakulása a négyszeresére csökken, összehasonlítva azokkal a nőkkel, akik alacsony D-vitamin-szinttel (kevesebb, mint 20 µg/l) rendelkeznek.

Az a megállapítás, és ezt az amerikai tudományos vizsgálatok is megerősítették, hogy az emlőrák számának növekedése az 1990-es évek óta, olyan megelőző kampányok eredménye, amelyek arra ösztönözték a nőket, hogy magas faktorú fényvédő krémeket használjanak. Az Inserm kutatói rámutatnak: nagyon kevés nő vérében van normális D-vitamin-szint.

4. A D-vitamin megakadályozza a méhmiómák kialakulását

Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumának az Epidemiology című amerikai folyóiratban megjelent tanulmánya arra mutat rá, hogy a 35 évnél idősebb nők esetében, a túl nagy D-vitamin-hiány növelheti a méh mióma kialakulásának kockázatát. Ezek jóindulatú daganatok, amelyek a méh nyálkahártyáján alakulnak ki, és amelyek azonban fájdalmat és vérzést okozhat. E tanulmány szerint, a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkező nőknél 32%-kal alacsonyabb a méh mióma kialakulásának kockázata, mint a hiánnyal küzdő társaik esetében.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.