HolotropikumCsupán egy lázmérőre van szükséged, hogy ellenőrizd minden rendben van-e a pajzsmirigyeddel?!...

Csupán egy lázmérőre van szükséged, hogy ellenőrizd minden rendben van-e a pajzsmirigyeddel?! Így végezd el a tesztet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A pajzsmirigy az egyik legfontosabb belső elválasztású mirigyünk, amely fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban – szinte nincs olyan szerv, amely működését ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon. Túlműködésére fokozódik az anyagcsere, vagyis a szervezet „gyorsabban éget”, hasmenést és hirtelen fogyást, emellett álmatlanságot, remegést, szapora pulzust, hajhullást, menstruációs zavarokat idéz elő. Alulműködése kapcsán pedig a lelassult anyagcsere miatt székrekedés, hízás, fáradtság, lelassult reflexek, ödéma jelentkezik.

lazmero-pajzsmirigy

A narancsbőr (cellulit) a hízás kellemetlen velejárója, de ugyanúgy kialakulhat számottevő súlygyarapodás nélkül is. Lényege, hogy a hipodermális zsírszövet lebenykéi a bőr felszíni rétegeibe türemkednek, emellett az itt található zsírcsomókban víz halmozódhat fel. Mivel a pajzsmirigyhormonok jelentősen befolyásolják az anyagcsere folyamatokat, indirekt módon hatnak a zsír eloszlására is a szervezeten belül. Ezért nem árt odafigyelni a pajzsmirigy egészségére, megfelelő működésére.

A pajzsmirigy működéséről nem csak a vérből történő hormonvizsgálat eredménye tájékoztathat, hanem a testhőmérséklet is, mivel a fokozott mirigyműködés és hormontúltengés hőemelkedéssel jár, az alulműködésre pedig a hőmérséklet csökkentésével válaszol a szervezet. Pontosabban a reggeli, ébredési hőmérséklet a mérvadó.

Dr. Broda Barnes már régebben rájött arra, hogy a test reggeli alaphőmérséklete kiváló indikátora a pajzsmirigy működésének. Ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint egy higanyos hőmérővel hónaljban megmérni a testhőt, rögtön ébredés után, még az ágyban, legalább 10 percen keresztül.

A normál testhőmérséklet 36,5°C és 36,8°C között van. Habár a kisebb fertőzések is okozhatnak hőemelkedést, ha nincs tudomásunk ilyen betegségről vagy fertőzésről, a testhőmérséklet pedig három egymást követő reggel mégis nagyobb, mint 36,8°C, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ugyanígy, ha a mért érték folyamatosan 36,5°C alatt van és a fent említett tünetek is társulnak, akkor nagy valószínűséggel állunk szemben pajzsmirigy elégtelenséggel.

A nők esetében a testhőmérséklet ingadozhat a menstruációs ciklus függvényében is, ezért nekik érdemes a menstruáció 2.-3. napján végezni a Barnes-tesztet.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek