KuriózumCsókay András főorvos: a félelem rombolja az immunrendszert is

Csókay András főorvos: a félelem rombolja az immunrendszert is

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az ember lelke mélyén lévő félelem rombolja az immunrendszert is – mondta Csókay András idegsebész, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről.

Csókay András arról beszélt: a stressz, az egészséges félelem egy bizonyos szintig mozgósítja az ember ellenállóképességét, javítja a keringést és „minden rendszerünket, így az immunrendszerünket is”. Ugyanakkor a „szív legmélyén lévő félelem” hatalmas károkat okoz, roncsolja a keringési és az immunrendszert és akadályozza az elmét, hogy jó döntéseket hozzon.

Az idegsebész szerint ezért fontos, hogy „a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket”, a „lelkünk legmélyén”, ahová csak az ember maga és Isten lát.

„Arról a félelemről beszélek, ami a lelkünkben, a szívünk mélyén van, mert a félelmet nagyon könnyű palástolni. (…) Nagyon fontos, hogy a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket, a lelkünknek a leges legmélyén, ahova, ki kell mondjuk, csak a Jóisten lát le.” – mondta a szakember.

Erre való az igazán mély, az egyház tanítása szerint kontemplatív, szemlélődő imádság – mondta.

Hozzátette, a vallások többsége utat mutat ehhez a „valós, félelemmentes énhez” mély imádsággal vagy meditációval. Ugyanakkor nemcsak a vallásos ember képes eljutni a lelkének ehhez a legmélyebb részéhez, ahol találkozhat igazi önmagával. De ehhez mindenképp szükséges a csend.

„A bezártság is okozhat egy túlzott félelmi reakciót. Aki nem tudja magát egyedül, bezártan jól érezni, annak bizony jön a félelem.” – fogalmazott az orvos, aki hozzátette, nem szabad panaszkodni, fontos, hogy megtaláljuk az örömünket.

Csókay András szólt arról is, hogy volt három magyar tudós, akinek a gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is: Semmelweis Ignác, aki felfedezte a sterilitás és a kézmosás fontosságát, Szent-Györgyi Albert, aki izolálta a C-vitamint és rájött szerepére a vírusos betegségek leküzdésében, valamint Béres József, aki felismerte a nyomelemek immunerősítő hatását.

MTI/Fotó: 3szek.ro

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek