KoktélChimamanda Ngozi Adichie: 10 csodás és erőt adó üzenet, amit minden lánynak,...

Chimamanda Ngozi Adichie: 10 csodás és erőt adó üzenet, amit minden lánynak, nőnek ismernie kell!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A nigériai írónő számára a világhírnevet a Purple Hibiscus című könyve hozta meg, amelyért Commonwealth-díjat kapott, de a következő két regénye, a Half of a Yellow Sun és az Americanah is számos kitüntetésben részesült.

A fiatal fekete írónő népszerűségét igazán a TED előadáson elmondott beszédének köszönheti, ahol a feminizmus fontosságáról beszélt. Most ebből a beszédből következik 10 üzenet.

1. “Nem a társadalmi értékrend határozza meg az embereket, hanem az emberek alakítják ki a normákat, értékeket. És ha ebben az értékrendszerben nem tartoznak bele a nők, akkor el kell érnünk azt, hogy mi is beleszólhassunk a döntésekbe.”

2. “A biológia nemekkel az a gond, hogy előírják, hogy így kell kinéznie, viselkednie egy férfinak és így egy nőnek, az már nem fontos, hogy az illető mit tud, milyen ember. Pedig képzeljük csak el, mennyire boldogok, szabadok lehetnénk akkor, ha úgy élhetnének, ahogyan szeretnénk, és nem az elvárásoknak kellene megfelelnünk.”

3. “Arra tanítjuk lányainkat, hogy legyenek céljaik, de azért azok ne legyenek túl nagyok, mert akkor a férfiak gyengébbnek, értéktelenebbnek érzik magukat. Én is nő vagyok, és tételezzük fel, hogy számomra a férjhez menés a legfontosabb, mert a házasság jelenti a boldogságot, az örömet, a kölcsönös támogatás alapját. Arra ösztönözzük a lányainkat, hogy a házasság, a férjhez menés milyen fontos, de a fiainknak viszont miért nem mondjuk el ezt? A lányoknak megtanítjuk, hogyan ne legyenek szexuális lények, de a fiúk viszont lehetnek azok?”

4. “Vannak, akik megkérdezik, miért használom a feminizmus kifejezést, miért nem emberi jogokról beszélek. A válasz egyszerű: évszázadokon keresztül nagyon sok nőt használtak ki, ezért ha nem a feminizmus szót használnám, akkor mindezt tagadnám.”

5. “Lányainkat megtanítjuk, hogyan szégyelljék magukat, hogyan üljenek összezárt lábakkal, és hogyan viselkedjenek. Már attól, hogy lánynak született valaki, a társadalom kimondja, hogy ha valami rossz történik vele, azért ő a hibás. És úgy nőnek fel a lányok, hogy tudják, hallgatniuk kell. Többé már nem fogják hangoztatni a véleményüket, és ez a legszomorúbb az egészben.”

6. “A társadalom úgy tekint egy középkorú nőre, aki még nem ment férjhez, mint egy kudarcot vallott emberre. Ha egy férfi él egyedül, akkor úgy tekintünk rá, mint, aki még nem találta meg az igazit.”

7. “A férfiasság egy kisméretű, kegyetlen ketrec, ahová a fiúkat már kiskorúk óta bezárjuk.”

8. “A faji kérdés azért nem foglalkoztat téged, mert fehér vagy. A színesbőrűeknek pedig nincs választásuk ilyen tekintetben.”

9. “Nem érdekelnek azok a férfiak, akiket meg tudok félemlíteni.”

10. “Sosem nem szabad úgy élned, mintha egy férfi tulajdona lennél – ezt Ifeka nagynéném mondta. Az életed a tiéd, csakis a tiéd.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek