LélektárBuddha három legértékesebb tanítása, amiről neked is tudnod kell!

Buddha három legértékesebb tanítása, amiről neked is tudnod kell!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Buddha a bölcsesség és tisztánlátás igazi forrása volt. Rengeteg bölcs, egyszerű és tömör tanítást hagyott maga után, amelyek napjaink emberének is éppoly sokatmondóak és megfontolandóak, mint korának polgáraié.

buddha

Íme ezek közül három tanács, melyet tanítványaira hagyott, és mi is sokat tanulhatunk belőle:

1. „A béke belülről jön. Ne magadon kívül keresd.”

Ebben röviden és tömören fejezi ki minden spirituális tanrendszer alaptételét. Megpróbálta megérttetni velünk, hogy a boldogság, a béke és az igazi jóllét csakis a mi bensőnkből fakadhat. A boldogságot, békét és szeretetet kívül keresni felesleges, emellett pedig meg is akadályoz abban, hogy megtaláljuk – azt, ami már bennünk van.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lelhetjük örömünket a világ dolgaiban, csupán arról van szó, hogy nem a „dolgoktól” és a „majd ott”-tól kell várnunk a beteljesedést.

2. „Legyél jelen ott, ahol vagy. Amikor sétálsz, amikor eszel, amikor utazol. Másképp elmegy az élet melletted.”

Más szavakkal ez annyit jelent, mint pillanatról pillanatra meditálni. Minden figyelmünket a jelen pillanatra összpontosítani. Ez a módja annak, hogy felfedezhesd a fent említett boldogságot, a békét és jóllétet. Még úgy is meg lehetne ezt fogalmazni, hogy „úgy éld az életed, mintha igazán számítana.”

Sajnos sokan éljük úgy a napjainkat, mintha ezek csak eszközök lennének valamilyen cél eléréséhez. Gyakran esünk a saját tudatunk fogságába és feledkezünk meg teljesen arról, hogy figyelmünket az egyetlen, igazán számító dologra irányítsuk: a jelen pillanatra.

3. „Ne higgy vakon abban, amit mondanak. Ne azért hidd a szavaimat, mert más meggyőzött felőlük. Ne higgy mindent, amit másoktól látsz, hallssz vagy olvasol, legyen szó nagy tekintélyű személyről, vezetőről vagy vallásos szövegről. Ne csak az ésszerűségre, sem pedig az elmélkedésre alapozz. Ne hagyd figyelmen kívül saját hatalmadat és ne kövess vakon másokat. Ez az út csak illúziókhoz vezet téged. Találd meg te saját magad, ami az igaz, ami a valóság.”

Ez valóban egy jó tanács. Azt mondja Buddha, hogy a tanításai – és minden más spirituális tan – függetlenek a hittől és a hatalomtól. Nem olyasvalamik, amiket elhiszünk vagy sem; inkább olyan dolgok, amelyeket ki kell próbálnunk és direkt módon meg kell tapasztalnunk. Ugyanakkor arra tanít, hogy vállaljunk teljes felelősséget önmagunkért és életünkért.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek