KuriózumA boldogság kulcsa nem a házasságban rejlik! - már a szakértők is...

A boldogság kulcsa nem a házasságban rejlik! – már a szakértők is bebizonyították

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Már egészen kicsi korunktól a tündérmesék azt sulykolják belénk, hogy egy szép napon rátalálunk életünk párjára, majd kis idő múlva egy fényűző lakodalom keretében hozzámegyünk és életünk végéig boldogságban élünk.

A boldogság kulcsa nem a házasságban rejlik! - már a szakértők is bebizonyították
Fotó: Pixabay.com

Hát a valóság sajnos még csak hírből sem ilyen. Az élet ennél sokkal bonyolultabb és kiszámíthatatlanabb, és manapság az emberek többsége a szingli életet választja, így kímélve meg önmagukat a csalódástól és a párkapcsolatok negatív vonzataitól. Szingliként az ember igazán önmaga lehet, nem kell egy másik személy elvárásainak folyamatosan megfelelnie, koncentrálhat a saját életére, céljaira, álmaira. Viszont vannak olyan párkapcsolatban lévő személyek is, akik külső hatás, vagy kényszer hatására választják a házasságot, és az ilyen típusú házasságok a legkevésbé sem boldogítóak.

Matthijs Kalmijn az Amszterdami Demográfiai Intézet kutatóprofesszora tanulmányában kimutatta, hogy a házas életnek milyen hatásai lehetnek az emberek általános egészségére és a megelégedettségükre. A kutatást 5074 háztartás feltárcsázásával valósulhatott meg, amely során a házastársaknak egy sor kérdésre kellett válaszolniuk a házasságukat, jövőbeli terveiket és az elválási szándékukat illetőleg. Nem várt eredmények születtek.

Kalmijn eredményei rámutattak arra, hogy a házasság nagyon sok esetben depresszív érzelmeket szülhet, amik az évek múlásával csak egyre inkább a felszínre törnek. A professzor szerint: „Az egészség a házasság alatt mit sem fejlődik, a válást követőleg pedig évekbe telhet a lelki felgyógyulás.”

Az ember friss házasként azt hinné, hogy a nászút boldogsága eltart egész életük végéig, de sajnos ez nem így van és a rózsaszín köd hamar tovaszállhat. A kutatás arra is rávilágított, hogy a fiatalabb házasok sokkal elégetettebbnek vallották magukat a már régóta házasságban élőkkel szemben.

De akkor mi tehet egy embert boldoggá?

Dr. David Ludden pszichológus szerint a boldogságnak 3 kulcsa van:

  • Megfelelő fizikai feltételek: étel, ruházat, menedék, egészség stb.
  • Megfelelő társasági feltételek: család és barátok
  • Stabil környezet: találjuk meg helyünket a világban, leljünk rá hitünkre és világnézetünkre és találjunk életcélt magunknak.

Ha mégis úgy érzed, hogy annak ellenére, hogy mindhárom kulcs birtokában vagy mégis boldogtalan vagy az azért lehet, mert nem pozitívan állsz a világhoz. Az igazi boldogság belülről fakad, onnan kezdődik, amikor eldöntöd, hogy más szemmel nézed a világot és megpróbálsz mindenből a lehető legjobbat kihozni. Ne várd, hogy majd a házasság hozza meg a boldogságot! Teremtsd meg saját magadnak. Ha rendben vagy önmagaddal és szereted az életed annál nagyobb boldogság nem is létezhet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek