KuriózumAzzal nem kényezteted el a gyerekedet, ha kivétel nélkül minden egyes alkalommal...

Azzal nem kényezteted el a gyerekedet, ha kivétel nélkül minden egyes alkalommal felveszed és megnyugtatod, amikor sír!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Míg sokan azt hangoztatják, hogy rossz szokás, ha folyton a kisbabánk körül lebzselünk, a szakértők mégis pont az ellenkezőjét állítják. Rengeteg újdonsült anyuka hajtogatja egyre, hogy a gyereket nem szabad elkényeztetni, mert akkor rövid időn belül az „ember fejére nőhet”, ám ott a másik tábor is, akik egy pillanatra sem képesek levenni szemüket a csemetéjükről, nehogy valami baja essen.

Hogy egyszer s mint tiszta vizet öntsünk a pohárba, nézzünk csak utána azoknak a kutatásoknak, amelyek eredményei alátámasztják, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei mindig ott voltak, ha szükségük volt rá sokkal boldogabb és egészségesebb felnőttekké válnak. De mit is takar ez a „ha szükségük volt rá” dolog? Ebbe beletartozik a szülőktől érkező nagyfokú szeretet, törődés, játékosság, kisebb korban a szükséglete kielégítése és támogatás, mindaddig, míg ki nem repülnek a fészekből a gyerekek.

Valójában egy 2016-os eredmény jelentette ki először hivatalosan, hogy ha egy gyerek nem szenved szeretetből hiányt, akkor felcseperedése során sokkal jobb emberré válhat. Ebben a felmérésben közel 600 felnőttet kérdeztek meg arról, hogy gyerekkorukban milyen viszonyuk volt a szüleikkel és gyermekként mennyi szeretetet, figyelmet és időt kaptak édesanyjuktól és édesapjuktól.

„Ezek az eredmények egymástól függetlenül is beigazolták, hogy a szeretetben felcseperedett egyének felnőttként kevésbé voltak hajalmosak a depresszióra, kevésbé voltak szorongóak, és társadalmi kapacitásuk is kiemelkedőbb volt az átlagnál.” – mondta el Darcia Narvaez a kutatást vezető pszichológus.

„Amiket a szülők a gyerekeik első pár hónapjában tesznek, az valójában az egész életüket befolyásolhatja. Úgyhogy rajta, sok ringatás, sok ölelgetés, sok simogatás. Így sokkal jobban nőnek. Ha hagyod sírni, olyan mechanizmusok jönnek létre a kicsikben, amelyek nagyfokú stresszt eredményeznek.”

Szülőként sokszor nehéz eldönteni, hogy mi jó és mi lehet potenciálisan rossz a kicsiknek, de egy biztos, a szeretet és a törődés csak jó lehet. Persze, sokan állítják azt, hogy a sok odafigyeléssel csak elkényeztetjük a gyerekeket, de ilyenkor gondolj arra, hogy ezzel egy mentálisan erős, jó kedélyű és pozitív emberkét nevelsz ki a kezeid közül, aki majd visszagondolva a gyerekkorára hálával fog visszaemlékezni.

Ha az éjszaka közepén felsír a kicsi, akkor menj és nyugtasd meg, ne hagyd, hogy mások véleménye befolyásoljon, úgy neveld a gyerekedet, ahogy a legjobbnak látod, és élvezd ki az összes együtt töltött pillanatot, még mielőtt felnőtté válna.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek