Világszerte az egyik leggyakoribb időskori betegség a demencia. Nemrég egy kutatás alapján kiderült, hogy létezik egy igen egyszerű módszer, hogy elkerüljük az időskori demenciát.

A hiánypótló felfedezés segíthet abban, hogy értékes, emlékekkel teli, mentálisan egészséges időskort élhessünk meg.

Mindenkinek szüksége van barátokra, de főleg idős korban elengedhetetlen a szociális kapcsolatok ápolása. Egy 28 éve zajló tanulmány alapján kimutatták, hogy a 60 éven túli személyek esetében, akik rendszeresen ápolják társadalmi és baráti kapcsolataikat, 12% -kal kisebb az esélye a demencia kialakulásának.

A kutatás szerint arra is fény derült, hogy ez inkább a barátokkal való társadalmi kapcsolattartásra vonatkozik, mint a rokonokra. Érdemes megfontolni, hogy idősebb korban mennyi időt töltünk barátainkkal és rokonainkkal.

A kutatásban 10.228 londoni személy adatait használták fel. Arról kérdezték őket, hogy milyen gyakran találkoznak a barátokkal és rokonokkal. A demencia teszt végleges eredményének felállítása előtt ötször végezték el a felméréseket, és megvizsgálták a résztvevők elektronikus egészségügyi nyilvántartásait is 2017-ig.

Más tanulmányok is alátámasztották ezeket az eredményeket, mely szerint az idősek társasági élete igenis összefüggésben áll a demencia kialakulási esélyének csökkentésével.

60 éves kor felett az emberek nagyrésze már nem dolgozik, ezért elegendő ideje lenne a barátaival találkozni. Sajnos sok nagyszülő inkább otthon ül, tévét néz, és nem hogy a barátaival, de a családtagjaival is minimálisra csökkenti a találkozások számát.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.