Egyes munkavállalók szerint a pihenőszabadság egy jog, mások pedig csupán nagy lelkiismeret-furdalás közepette engedik meg maguknak, hogy szabadságra menjenek.

John Morrey, az expedia.com ügyvezető igazgatója szerint “nagyon fontos a munka és a magánélet közötti egyensúly fenntartása. Nem csak azért, hogy az alkalmazottaknak lehetőséget biztosítsunk az irodán kívüli életre is, hanem azért is, hogy fel tudjanak töltődni. A szabadságról visszatérve sokkal hatékonyabbak az emberek a munka területén is”.

Egy tanulmány alapján az is kiderült, hogy azok az alkalmazottak, akik többször mennek el szabadságra, hosszabb ideig élnek, mint azok, akik akár éveken keresztül minden nap dolgozni mennek, anélkül, hogy szabadságot vennének ki.

A felmérés olyan középkorú férfiak körében készült, akik hajlamosak a szívkoszorúér betegségre. A kérdőíven többek között az a kérdés is szerepelt, hogy “volt-e nyaralni az idén, és hogyan érezte magát?”.

Az éves szabadság elhanyagolása nagymértékben növeli a különböző betegségek, leginkább a szívkoszorúér betegség kialakulásának kockázatát. Jól gondoljuk meg ezentúl, hogy mennyire fontos számunkra a minél több pénz, és mennyit áldozunk az egészségünkre.

“Számos oka lehet annak, hogy miért van egészségvédő hatása az ünnepeknek. Mindenekelőtt a pihenőszabadság ideje alatt csökken a stressz, a szorongás, sokkal inkább biztonságosnak és kiszámíthatóbbnak érezzük az életünket, mint a munkaidő alatt. A stressz nagyon erős hatással van a különböző krónikus betegségek és a rákos megbetegedések kialakulására is” – áll a kutatásról készített tanulmányban.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.