HolotropikumAzok az emberek, akik fákkal szegélyezett utcákban, parkok mellett élnek, kevésbé betegszenek...

Azok az emberek, akik fákkal szegélyezett utcákban, parkok mellett élnek, kevésbé betegszenek meg szív- és érrendszeri betegségben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha fontos a szíved, a keringési és idegrendszeri egészséged, és megteheted, válassz olyan lakást, házat, ahol az utcán sok fa van, mert ezek oázisként hatnak rád, és közérzetedre.

Fotó: Plugor Árpád

Amerikai kutatók több mint 400 ember vérmintáját vetették össze az életterükkel, valamint a levegő minőségével, és arra jutottak, hogy a sok zölddel, fákkal, bokrokkal, virágokkal körbevett lakókörnyezetben élők szíve, keringési rendszere, érhálózata egészségesebb és kevésbé hat rájuk a stressz is, azokhoz viszonyítva, akik betonrengetegben élnek, és alig akad egy árva fa a környékükön.

“Az általunk végzett tanulmányból kiderül, hogy a fákkal, bokrokkal, növényekkel körbevett lakóövezetekben élők egészségesebbek, kevésbé fenyegeti őket szív- és keringési probléma” – közölte Aruni Bhatnagar, a University of Louisville Diabetes and Obesity Center professzora, a tanulmány vezető szerzője, amely kedden jelent meg az American Hear Association szaklapban.

A tanulmány elsőként mutatott összefüggést a természetközeli életmód és a szív- és keringési rendszer egészsége között.

A kutatók megállapították, hogy a Minneapolis – St. Paul urbanisztikai övezete számít az USA-ban a legegészségesebb lakóterületnek, ugyanis az adatok szerint a lakosok 98 százaléka 10 percre lakik egy parktól, vagy zöldövezettől.

Hogy mi az oka annak, hogy az erdőkhöz közelebb élők szíve egészségesebb, azt a szakemberek még konkrétan nem tudják, de egy németországi kutatásból is az derült ki, hogy az erdős területekhez közel élők agya, idegrendszere egészségesebb állapotban volt, mint a nagyvárosban élőké, és érzelmileg is kiegyensúlyozottabbak voltak az előbbi, zöld környezetben élők, mint nagyvárosi társaik.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek