KuriózumAzok az emberek, akik a macskákat szeretik, okosabbak, akiknek pedig kutyájuk van,...

Azok az emberek, akik a macskákat szeretik, okosabbak, akiknek pedig kutyájuk van, boldogabbak

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bizonyos tanulmányok szerint azok, akik a macskákat szeretik intelligensebbek, míg a kutyabarátok boldogabbak.

A kisállatnak nem csak a testre, de lélekre is pozitív hatással van, sőt, a tudomány mai állásának köszönhetően azt is tudjuk, hogy egyesek miért részesítik előnyben a macskákat a kutyákkal szemben, és fordítva.

A Carroll Egyetem kutatói 600 diákot kérdeztek meg, hogy a kutyákat vagy a macskákat részesítik előnyben, és milyen tulajdonságokat kedvelnek leginkább kedvenceikben. A résztvevők személyiség- és intelligenciateszteket is végeztek.

A diákok 60 százaléka a kutyákat, 11 százaléka a macskákat részesítette előnyben, a többiek pedig vagy mindkettőt, vagy egyiket sem.

A macskabarátok magasabb pontszámot értek el az intelligenciateszteken, mint a kutyabarátok. A kutatás szerint a macskakedvelők okosabbak a macskák egyedi tulajdonságainak és a korlátozott erőforrásokkal rendelkező környezetben való alkalmazkodási képességüknek köszönhetően.

A macskák kíváncsiságukról, és jó megfigyelőképességükről ismertek. A macskaszerető embereknek figyelmesnek és empatikusnak kell lenniük, mert a macskáknak finom megértésre van szükségük ahhoz, hogy kapcsolatot létesítsenek velük. Ezek a készségek bizonyos érzelmi és kognitív intelligenciát igényelnek, éppen ezért a macskakedvelők minden bizonnyal intelligensebbek.

A kutyabarátok általában élénkebbek, energikusabbak és társaságkedvelőbbek, valamint szigorúan betartják a szabályokat. Eközben a macskák szerelmesei általában introvertáltabbak, nyitottabbak és érzékenyebbek, és inkább a megérzéseik szerint, mintsem a szabályok szerint élnek.

Az “Applied Research in Quality of Life” folyóiratban megjelent 2016-os tanulmányból kiderült, hogy a kutyatulajdonosok általában boldogabbak, elégedettebbek és szociábilisabbak, mint azok, akiknek nincs házi kedvencük vagy más típusú állataik vannak.

Egy másik, a “Journal of Happiness Studies”-ban 2019-ben megjelent tanulmány szerint, azok, akiknek kutyájuk van, jobb életminőségről és szubjektív jólétről számoltak be, mint azok, akiknek nincs házi kedvencük, vagy akiknek más állataik vannak.

A szakemberek szerint mindez arra vezethető vissza, hogy a kutyák mindig örömmel fogadják gazdáikat, lelkesek és szoros kapcsolatban állnak az emberekkel. Ez a szoros kötődés a kutyával intenzív elégedettséget és boldogságot okozhat, ami ahhoz a hipotézishez vezetett, hogy a kutyabarátok boldogabbak. Ezenkívül a kutyák rendszeres fizikai aktivitása hozzásegíti a gazdit az aktívabb közösségi élethez.

A Carroll Egyetem kutatója, Denise Guastello szerint fontos, hogy figyelembe vegyük a személyiségünket, mielőtt háziállatot választanánk.

A kutyás ember élettel telibb, szeretne kint lenni a szabad levegőn, beszélgetni az emberekkel, sétáltatni a kutyáját. Viszont, ha zárkózottabbak, érzékenyebb lelkűek vagyunk, inkább otthon maradunk egy jó könyvvel, akkor egy cicus lehet a tökéletes házikedvenc számunkra.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek