HolotropikumAz ülés végzetes lehet. 4 dolog, amivel ellensúlyozhatjuk ülő életmódunkat

Az ülés végzetes lehet. 4 dolog, amivel ellensúlyozhatjuk ülő életmódunkat

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emberi test nem az ülésre volt tervezve, lételemünk a mozgás, a fel-alá járkálás, de a modern kor azt hozta el számunkra, hogy napi akár 15 órát is ülve vagyunk kénytelenek eltölteni.

Fotó: foter.com
Fotó: foter.com

Ma már szinte alig kell pár lépést tenni, ha bemegyünk a munkahelyünkre, hiszen a reggelizés is ülve történik, majd jön az autózás, buszozás, majd pár lépcső és az irodánkban is vár a kényelmes szék.

  1.     Dolgozzunk ki alternatívákat

Ha bármi csekély esély van rá, amit ülés nélkül is el lehet végezni, tegyük meg. Mondjuk egy munkahelyi megbeszélésen, ahol pár emberrel kell tárgyalni, érdemes sétálás közben egyeztetni a gondolatokat, ami nem csak egészségmegőrzés szempontjából jó, hanem az ötleteknek is jót tesz, hiszen nem abban a monoton irodában történik mindig ugyanaz.

  1.     Figyeljünk tudatosan

Ma már számtalan alkalmazás beszerezhető az internetről, ami bizonyos tevékenységek megejtésére, vagy éppen elkerülésére figyelmeztet. Ilyen lehet az ülés is, állítsuk be az alkalmazást arra az időpontra, mikor éppen szünetünk van, így gyorsan észbe tudunk kapni, hogy itt az ideje felállni a székből és mondjuk kimenni a boltba kifliért.

  1.     Jutalmazzuk meg magunkat

A jutalmazásnak nagy ereje van. Ezt is érdemes tudatosan alkalmazni. Egy férfinek úgy segítettek, hogy közölték vele, hogy ha azt a pénzt, amit dohányzásra költ, félretenné, sokkal jobban érezné magát. A férfi meg is fogadta a jótanácsot, és 18 hónap múlva egy képeslapot küldött segítőjének, amelyen az állt, hogy: „Hawaiiban nyaralunk”. A vakáció a megspórolt pénzből jött össze. Jutalmazzuk meg magunkat, ha képesek leszünk a kényelmes szék helyett egy kis testmozgást beiktatni a délutánjainkba.

  1.     Vonjunk be másokat is

Az ember sokkal jobban érzi magát, ha más is ugyanazzal a problémával küzd, és így őt is be lehet vonni majd a „ne ülj a széken, inkább mozogj” tevékenységbe. Egyedül nehezebb, de ha kerül társ, akkor már a motiváció is nagyobb lesz, hogy ne mindig nyomjuk egy széken, ha kell, ha nem az ülepünket.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek