HolotropikumAz orvosok szerint soha nem szabad egyszerre szedni ezt a két vitamint,...

Az orvosok szerint soha nem szabad egyszerre szedni ezt a két vitamint, mert vesekárosodáshoz vezethet

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Vannak olyan táplálék-kiegészítők, amik fogyást ígérnek, mások a stressz csökkentését, vagy az alvászavarok javítását. Azon kívül azonban, hogy sok táplálék-kiegészítőnek nincs bizonyított hatása, van egy másik fontos kérdés is, amit nem árt szem előtt tartani: milyen veszélye, mellékhatása lehet ezeknek.

A legtöbb táplálék-kiegészítő biztonságos, ha a csomagoláson található leírásnak megfelelően szedjük, de ha például hosszú ideig nagy dózisban fogyasztjuk, az veszélyes lehet. Ugyanakkor van egy másik nagy hiba is, amit elkövethetünk – rosszul kombináljuk ezeket.

Az egyik legveszélyesebb kombináció Sean Ormond fájdalomcsillapításra szakosodott orvos szerint az E- és a K-vitaminok egyidejű szedése.

Az E- és K-vitaminok kombinációjának kockázatai

Az E-vitamin és a K-vitamin egyaránt fontos az általános egészség szempontjából. A K-vitamin segít a csontok erősen tartásában, és fontos szerepet játszik a véralvadásban is.

Az E-vitamin létfontosságú a látás, a reproduktív egészség és az agy egészsége szempontjából. Dr. Ormond szerint azonban kerülni kell, hogy nagy dózisban kombináljuk ezeket a vitaminokat étrend-kiegészítők formájában.

„Az E-vitamin és a K-vitamin egyaránt zsírban oldódó vitamin, amelyek kölcsönhatásba léphetnek egymással. A két vitamin nagy dózisú együttes szedése növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát” – magyarázta az orvos.

Ezen a potenciálisan káros kölcsönhatáson túlmenően érdemes megjegyezni, hogy a zsírban oldódó vitaminok (beleértve az A- és D-vitamint is) nagy dózisai károsíthatják a májat és a vesét – figyelmeztet Jesse Feder táplálkozási szakértő.

„Normális mennyiségben fogyasztva az A-, D-, E- és K-vitaminok ártalmatlanok. Bizonyos étrend-kiegészítők azonban nagy mennyiségben tartalmazhatnak belőlük, ami károsíthatja a májat és a vesét” – magyarázta.

A probléma ebben az esetben az, hogy a zsírban oldódó vitaminok nem ürülnek ki a szervezetből a vizelettel, így felhalmozódhatnak a vesében és a májban, különösen akkor, ha kombinálva szedjük ezeket.

Minden táplálék-kiegészítő esetében fontos, hogy betartsuk a csomagoláson feltüntetett adagokat, mivel a meghatározott mennyiségek túllépése vagy a különböző kiegészítők kombinálása komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek