HolotropikumAz orvosok hamarosan zöldségekre fognak receptet írni gyógyszerek helyett, hogy megelőzzék a...

Az orvosok hamarosan zöldségekre fognak receptet írni gyógyszerek helyett, hogy megelőzzék a betegségeket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A világ fejlettebb országaiban már nagyon komolyan veszik a zöldség-, és gyümölcsfogyasztás fontosságát. Odafigyelnek arra, hogy egészséges táplálékok alkossák az étrendet. Az előrejelzések szerint az orvosok receptre fogják felírni a zöldségfogyasztás a szív-, és érrendszeri, valamint a cukorbetegség megelőzése érdekében.

Egy nemrég elkészült tanulmány szerint az egészséges táplálkozás segítségével hozzájárulhatnánk a betegségek kialakulásának csökkentéséhez. Ha mindenki csak egy kicsit is jobban odafigyelne a táplálkozására, egy sokkal egészségesebb társadalomban élhetnénk.

Amerikai kutatók azzal az ötlettel álltak elő, hogy az orvosok írhassák fel receptre az egészséges zöldségeket, melyeket ráadásul az egészségbiztosító még támogatna is. Az amerikai állami egészségbiztosítók, a Medicaid és Medicare számításokat végeztek egy több tízmilliós adatbázison, két modellt alkalmazva.

Az egyik modell szerint az egészségbiztosító 30 százalékos támogatást adna minden zöldségre és gyümölcsre, a másik szerint pedig zöldségekre, gyümölcsökre, és más egészséges ételekre, mint például a teljes kiőrlésű gabonafélék 30%-ára adnának teljes támogatást.

Az első eset vizsgálata alapján hihetetlen eredménnyel szembesültek a kutatók: kiderült, hogy évente 1,93 millióval kevesebben szenvednének keringési betegségekben, és 350 ezer haláleset lenne megelőzhető. A második esetben 3,28 millióval kevesebben szenvednének keringési betegségekben, 620 ezer haláleset lenne megelőzhető, és évente 120 ezerrel csökkenne a cukorbetegek száma.

A megtakarításokról is érdemes szót ejteni, hiszen az első esetben évi 40 milliárd, a második esetben évi 100 milliárd dollárt lehetne megspórolni az egészségesebb táplálkozás bevezetésével.

“Jelenleg nagyon sok pénzt költünk a gyógyításra, viszont a megelőzésre szinte semmit. Ha az egészséges ételekre irányítanánk az emberek figyelmét, akkor ezzel valójában csak spórolnánk” – fejtette ki Rita Nguyen, a San Franciscói Zuckerberg Kórház egyik vezetője.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek