HolotropikumAz orvos figyelmeztette az embereket arra a hétköznapi háztartási eszközre, ami növelheti...

Az orvos figyelmeztette az embereket arra a hétköznapi háztartási eszközre, ami növelheti a rák kockázatát

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Dr. Scott Noorda szerint a PVC-ből (polivinil-kloridból) készült műanyag zuhanyfüggönyök veszélyesek lehetnek az egészségre, mivel a forró víz által felmelegítve káros vegyi anyagokat bocsátanak ki, ami akár a rák kialakulásának kockázatát is növelheti.

Az orvos szerint a káros vegyi anyagok az egészségügyi problémák egész listáját okozhatják, beleértve az immunrendszer károsodását, termékenységi problémákat és más súlyos betegségeket.

Az amerikai Utah államban élő 41 éves orvos egy TikTok videóban hívta fel a figyelmet a veszélyre, és a PVC anyagból készült zuhanyfüggönyök lecserélését javasolta.

„A legtöbb ember minden egyes nap használja a műanyag zuhanyfüggönyt, és fogalma sincs arról, hogy az nem csak fejfájást és irritációt okozhat, hanem olyan súlyos problémákhoz is hozzájárulhat, mint a meddőség és a rák megnövekedett kockázata” – magyarázta.

„A műanyag zuhanyfüggönyök gyakran polivinil-kloridból (PVC) készülnek, ez egy olyan műanyagtípus, amely káros vegyi anyagokat tartalmaz. Ezeket a vegyi anyagokat nagyon sok egészségügyi problémával hozták összefüggésbe” – folyatta.

Az orvos szerint a PVC-ből készült zuhanyfüggönyökben egy sor vegyi anyag megtalálható, köztük a dioxin, ftalátok valamint biszfenol A (röviden BpA).

A műanyag függönyök veszélyes vegyi anyagokat bocsáthatnak ki – a szövetfüggönyök jobbak, mondja az orvos

„Ezek a vegyületcsoportok mind közismerten rákkeltőek. Károsíthatják az immunrendszert és a reproduktív rendszert is. Hatással lehetnek a hormonjainkra, és összefüggésbe hozták őket a reprodukciós problémákkal, fejlődési zavarokkal és a rák kialakulásával” – mondja Noorda.

A felsorolt vegyi anyagoknak való fokozott kitettség olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, hányinger, koordinációvesztés és irritáció a fülben, orrban vagy torokban.

Az orvos szerint a legjobb, ha megszabadulunk ezektől a zuhanyfüggönyöktől, és egészségesebb megoldást választunk: például olyan természetes szövetből, pamutból vagy vászonból készült függönyöket, amik moshatók. De akár egy teljes egészében üvegből készült zuhanyzófülke is jó megoldás lehet.

„Az embereknek tudniuk kell, hogy a hétköznapi tárgyak csökkenthetik az életminőségüket. Ez különösen tragikus, amikor egy ilyen olcsó és könnyen megváltoztatható dologról van szó” – tette hozzá Noorda.

A közösségi média felhasználóit megdöbbentette Dr. Noorda figyelmeztetése, és többen is köszönetet mondtak neki, illetve még több tanácsot kértek tőle.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek