KuriózumAz ördög tüze Ausztráliában - Videó

Az ördög tüze Ausztráliában – Videó

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy ausztrál úriember lencsevégre kapta, amint egy tornádó hirtelen tüzes fenevaddá változik, és 30 méteres magasságba szippantja a tüzet.

Chris Tangey videokamerás szakmájának talán a csúcsát érte el, amikor ezt az egyedi jelenséges gépével rögzítette. Arra figyelt fel, hogy a közelben a bokrok lángra kapnak, és éppen a közelükbe ér egy kisebb tornádó is. A felvétel ugyan jelenleg “tűzsátán” néven kering a világhálón, Mark Wysocki atmoszférakutató elemezte a képsorokat és kijelentette, hogy nem épp egy pusztító tornádóról van szó, mint inkább egy kisebb poros, hétköznapi forgószélről.

Wysocki azt is elmondta, hogy a jelenség Ausztráliában egyáltalán nem ritka, ugyanis a bozót tüzek és az azok nyomán kialakult meleg, gyorsan keringő levegő gyakran eredményez ilyen kisebb forgószeleket, amik amilyen gyorsan kialakulnak, olyan gyorsan el is tűnnek, és csak azért nem tudunk róluk, mert nagyon ritkák a szemtanúk.

A “tűzsátán” kifejezést egy ausztrál bennszülött törzstől kölcsönözték, akik így nevezik ezt a jelenséget. Valószínű, hogy jóval többször találkoztak vele, és nem új számukra. Wysocki professzor megpróbálta felbecsülni a forgószél méreteit és forgási sebességét, amit ő 30 méter magasra, és nagyjából 35 km/órásra saccol.

Még ha Tangey nem is tud nagy hírnévre szert tenni egyedi felvételével, az bizonyos, hogy a meteorológusok nagy előszeretettel fogják elemezni, és nagy segítségükre lehet egy újabb légköri jelenség tanulmányozásában.

Íme Tangey felvétele a “tűzsátánról”:

http://www.youtube.com/watch?v=uu-o3aRvtqA&feature=player_embedded

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek